Αττικη: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΙ

 

Μετά την ανάδειξη της απόπειρας του ομίλου Apollo Capital Group να οικοπεδοποιήσει την εκ του νόμου δασική και αναδασωτέα έκταση στο Δασαμάρι [καταγγελία Α. Τόκα στο δημοτικό συμβούλιο στις 27/2/2014], οι ίδιοι οι κάτοικοι παρεμβαίνουν για την προστασία της περιοχής

Μετά την ανάδειξη της απόπειρας του ομίλου Apollo Capital Group να οικοπεδοποιήσει την εκ του νόμου δασική και αναδασωτέα έκταση στο Δασαμάρι [καταγγελία Α. Τόκα στο δημοτικό συμβούλιο στις 27/2/2014], οι ίδιοι οι κάτοικοι παρεμβαίνουν για την προστασία της περιοχής

 

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέφο 
υπόψη Δημάρχου κ. Χριστόπουλου 
και της Αντιδημάρχου κ. Παπαδημητρίου 

27/2/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ: «ΣΟΒΑΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΙ από επιχειρηματικό όμιλο»

Ο επιχειρηματικός όμιλος «Apollo Capital Group», μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του [http://apollocapitalgroup.gr], προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα ξένα funds  (Κινέζικα και Ρώσικα) να καταθέσουν πρόταση συμμετοχής τους στην επένδυση που ήδη έχει σχεδιάσει για δημόσιες και δασικές εκτάσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της εν λόγω εταιρείας αφορά την παράνομη καταπάτηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της εκ του νόμου δασικής και αναδασωτέας έκτασης στο ΔΑΣΑΜΑΡΙ (μεταξύ Ντράφι και Διώνης-Αιολίδος) καθώς και της κοινόχρηστης έκτασης των 156 στρ. του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο ΝΤΡΑΦΙ. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα τους (επισυναπτόμενα): παρουσιάζεται χάρτης της προς πώληση περιοχής του Πεντελικού όρους και του Ντραφίου, με αυθαίρετα τοπωνύμια «Apollo Estate of Athens» και «Apollo Ntrafi», σε μια «ιδανική» περιοχή όπου δημιουργείται «η νέα υψηλή κοινωνία της Αθήνας με υπερπολυτελείς βίλλες και μονοκατοικίες» σε ολιγόλεπτες αποστάσεις «από το αεροδρόμιο, το λιμένα της Ραφήνας, τα malls, τα super markets κ.λπ.», καθώς και ένας πίνακας των προς πώληση οικοπέδων σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα, τα τετραγωνικά της δόμησης (με κάλυψη περίπου το 80%) και τις τιμές αυτών!

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε:
1. Ποια μέτρα (άμεσα και μακροπρόθεσμα) πρόκειται να πάρει ο Δήμος μας για να αποτρέψει τη σκανδαλώδη καταπάτηση από τον επιχειρηματικό όμιλο «Appollo Capital Group» της δασικής γης του Πεντελικού όρους στο ΔΑΣΑΜΑΡΙ καθώς και της κοινόχρηστης έκτασης στο ΝΤΡΑΦΙ;
2. Με ποιες ενέργειες (νομικές κ.α.) θα καταγγείλει ο Δήμος τις συνθήκες και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες διεκδικούνται οι εν λόγω δημόσιες και δασικές εκτάσεις από τους ιδιώτες επιχειρηματίες;
3. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα υπερασπίσει ο Δήμος τη διατήρηση του
του δασικού χαρακτήρα της περιοχής ΔΑΣΑΜΑΡΙ και πώς θα συμβάλει στην αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεών της;

Η Δημοτική σύμβουλος
Αμαλία Τόκα
Δείτε αναλυτικά στοιχεία σχετικά:
Το Apollo Estate of Athens, έχει αναπτυχτεί μέσα στο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον του Πεντελικού όρους και είναι μια σύγχρονη πολιτεία, με όλες τις υποδομές ολοκληρωμένες (οδικό δίκτυο, παροχή ηλεκτρισμού, συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης, κτλ.). Διαθέτει το καλύτερο κλίμα στον κόσμο, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 18 έως 28 C. Ο αέρας είναι φρέσκος και πλούσιος σε οξυγόνο, με γαλάζιο πεντακάθαρο ουρανό και θαυμάσια ηλιοφάνεια 320 μέρες τον χρόνο.
Στην περιοχή κατοικούν ήδη 5000 οικογένειες και ήδη δημιουργείται η νέα υψηλή κοινωνία της Αθήνας με υπερπολυτελές βίλλες και μονοκατοικίες. Η θέση του ApolloEstate of Athens είναι η πλέον ιδανική για τον τέλειο τρόπο ζωής, διότι βρίσκεται σε ιδανικά σημεία της Αθήνας, όπως:
15 λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος στην Αθηνά.
10 λεπτά από τον λιμένα της Ραφήνας, όπου αναχωρούν τα πλοία για τα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Ίος, Μήλος, Άνδρος, κτλ.)
15 λεπτά από τα malls και super market.
10 λεπτά από το εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς και της Αγίας Παρασκευής, τα οποία διαθέτουν restaurant και night clubs.
10 λεπτά από τις πανέμορφες και καθαρές παραλίες της Ανατολικής Αττικής και 20 λεπτά από τις παραλίες της Δυτικής Αττικής.
20 λεπτά από την Γλυφάδα.
15 λεπτά από τη Ακρόπολη.
15 λεπτά από όλα τα Νοσοκομεία.
Σε αυτήν την περιοχή η Apollo Capital Group διαθέτει επιλεγμένα οικόπεδα στα οποία και οι πολίτες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το οικόπεδο της αρεσκείας τους και το σπίτι που θα τους κατασκευάσουμε από την μοναδική συλλογή σχεδίων τύπων κατοικιών που διαθέτουμε σε Apollo Classic Design και σεApollo Modern Design.

http://anatakti.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9911.html?m=0#axzz33k0yODKC

Οι κάτοικοι υπερασπίζουν τις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού στο Δασαμάρι. Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου;

Μετά την ανάδειξη της απόπειρας του ομίλου Apollo Capital Group να οικοπεδοποιήσει την εκ του νόμου δασική και αναδασωτέα έκταση στο Δασαμάρι [καταγγελία Α. Τόκα στο δημοτικό συμβούλιο στις 27/2/2014], οι ίδιοι οι κάτοικοι παρεμβαίνουν για την προστασία της περιοχής. Στο δημοτικό συμβούλιο στις 20/3/2014, διαβάστηκε κείμενο κατοίκων με το οποίο καλούσαν το δήμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της συγκεκριμένης δασικής έκτασης, καθώς επίσης να δηλώσει την απόφασή του να την υπερασπίσει από την απειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Το κείμενο συνυπέγραφαν 114 κάτοικοι (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται).

Χάρτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας που περιλαμβάνει το Δασαμάρι στις περιοχές προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης.

Συνολικά η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων ήταν θετική. Όσοι πήραν το λόγο εξέφρασαν τη συστράτευσή τους με τους κατοίκους ενάντια στην παράνομη απόπειρα οικοπεδοποίησης.
Ειδικότερα:
Π. Στέφος (πρόεδρος δημ. συμβ.): δήλωσε την πρόθεση του δήμου να συνεργαστούν όλοι πάνω στο θέμα, όμως επιχείρησε να το αντιμετωπίσει σαν τεχνικό ζήτημα, παραπέμποντας τους κατοίκους στις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες του δήμου, ενώ αρνήθηκε επίμονα την έκδοση ψηφίσματος που ζητούσαν οι κάτοικοι, παρότι έγινε συγκεκριμένη πρόταση από τον δημοτικό σύμβουλο Χ. Τσαλαπατάνη και συμφώνησαν και άλλοι.
Ι. Μαγκαφώσης: πρότεινε τη γνωστοποίηση του θέματος στον ΣΠΑΠ για συντονισμένη δράση προάσπισης της συγκεκριμένης δασικής έκτασης που προστατεύεται απο διατάγματα ως ζώνη προστασίας του Πεντελικού βουνού.
Β. Πιστικίδης: είπε ότι είναι περίεργο που για μια τόσο σοβαρή καταγγελία -όπως από την πρώτη στιγμή συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι όταν την κατέθεσε η κ. Τόκα- η δημοτική αρχή επί 20 μέρες δεν έχει κάνει τίποτε κι ούτε έχει εξετάσει το θέμα και τώρα παραπέμπει τους κατοίκους να απευθυνθούν στις τεχνικές υπηρεσίες.
Ο Χ. Τσαλαπατάνης στην εκτενή τοποθέτησή του ανέφερε:
Το πρόβλημα δεν εδράζεται στο ζήτημα νομιμότητα ή μη νομιμότητα, αλλά στο ότι σήμερα επιχειρούνται αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων στο όνομα μεγάλων οικονομικών επενδύσεων. Ο κατευνασμός των ανησυχιών των συνδημοτών δε μπορεί να είναι “απευθυνθείτε στις νομικές υπηρεσίες του δήμου”, διότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει τις προτάσεις των κατοίκων, δηλαδή
-Οι αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς να ελέγξουν και να καταγγείλουν αυτή την κατάσταση.
-Το δημοτικό συμβούλιο να βγάλει ψήφισμα καταδίκης οποιωνδήποτε και τώρα και στο μέλλον επιβουλεύονται αυτή την περιοχή και επιδιώκουν ν’ αλλάξουν τη χρήση γης. Διότι αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα σε αυτές τις εταιρείες που προσπαθούν πάντα ν’ αλλάξουν το χαρακτήρα της γης.
 Υπογράμμισε δε ότι όλες οι προτάσεις των επιχειρηματικών ομίλων αυτή την περίοδο συνοδεύονται από μία αναφορά σε σχέση με το τι αντιδράσεις δημιουργούνται από πλευράς θεσμικών οργάνων και κατοίκων όπου βρίσκονται οι περιοχές. Άρα αυτή η στιγμή είναι κατάλληλη για να καταγραφεί μια τέτοια αντίδραση.
Τέλος πρότεινε στο δήμο πέρα από τα νομικά κ.λπ. να ανοίξει το ζήτημα και προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων και να γίνει συγκεκριμένη ερώτηση στη βουλή για ν’ ακουστούν οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.

Αν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Στέφος αρνήθηκε επίμονα τη διαδικασία του ψηφίσματος και παρά την αδικαιολόγητα οργίλη αντίδρασή του, δύο ακόμη δημ. σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος (Π. Βλαχάκης“ενα ψήφισμα που να λέει ότι συμφωνούμε με τους κατοίκους”Κ. Παπαδοπούλου“σαφώς είναι δασικό… είμαστε διατεθιμένοι να το υπερασπιστούμε… δεσμευτήκαμε”.)

Χάρτης κορνιζαρισμένος έξω από το γραφείο του Δημάρχου και του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου όπου φαίνεται ότι το Δασαμάρι περιλαμβάνεται στη Ζώνη Πρασίνου.

Εκπρόσωποι των κατοίκων αφού αναζητούσαν επί 4 εργάσιμες μέρες τις τεχνικές υπηρεσίες κατά την υπόδειξη του Π. Στέφου, προσέκρουσαν τελικά στον αναμενόμενο(;) φαύλο κύκλο: Οι αρμόδιες υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι δεν έχουν να κάνουν τίποτε διότι
(α) ένα μήνα μετά την καταγγελία της Α. Τόκα και μία εβδομάδα μετά την καταγγελία των 114 κατοίκων αγνοούν το συγκεκριμένο θέμα,
(β) αφού ενημερώθηκαν τηλεφωνικά σήμερα, δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι όντως δασική και αναδασωτέα και δεν επιτρέπεται η δόμηση βάσει του νόμου,
(γ) όμως για να το εισηγηθούν αυτό γραπτά πρέπει να πάρουν εντολή από το πολιτικό προσωπικό του δήμου και όχι από τους κατοίκους.
Τι να υποθέσει κανείς; Εκεί στο δημαρχείο δεν μιλιούνται μεταξύ τους; Θέλουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους; Με ποιό απώτερο στόχο; Για να τους αποθαρρύνουν να προασπίζουν τις δασικές εκτάσεις της περιοχής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου; Αυτή η αντικοινωνική στάση τους ποιούς εξυπηρετεί; Η συνέχεια θα δείξει!

Read more: http://dasamarisos.blogspot.com/2014/03/blog-post_27.html#ixzz33k2HYX6n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s