Ενημερωσου: TiSA και πουπουλα |efsyn.gr| inprecor.gr

 

«Ακόμη και όταν αποτυγχάνουν ή αποδεικνύονται πολύ ακριβές οι ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο και οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να κρατικοποιούν ξανά τις εκάστοτε επιχειρήσεις – ενώ οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και των εργαζομένων θα καταργούνται αμέσως, εάν εμποδίζουν την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό.

«Ακόμη και όταν αποτυγχάνουν ή αποδεικνύονται πολύ ακριβές οι ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο και οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να κρατικοποιούν ξανά τις εκάστοτε επιχειρήσεις – ενώ οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και των εργαζομένων θα καταργούνται αμέσως, εάν εμποδίζουν την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό.

 

Η επιδίωξη της «συμμαχίας των προθύμων» TiSA είναι η πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών και στη συνέχεια σταδιακά η διεύρυνση του κύκλου των μελών, για να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πληθώρα φτηνών εργατικών χεριών.

Τι είναι η TiSA; Είναι ένα «χαριτωμένο» όνομα πάνω σε δηλητηριώδες πακέτο. Είναι το αποτέλεσμα των συστηματικών πιέσεων που ασκούν στις κυβερνήσεις οι πολυεθνικές οι οποίες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους παντού, από τον τραπεζικό τομέα, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές μέχρι το νερό, τον τουρισμό, την υγεία και τις κατασκευές.

Είναι το θέμα μυστικών διαπραγματεύσεων για να αλλάξουν οι κανονισμοί που διέπουν τον τομέα των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών, δεσμεύοντας τις κυβερνήσεις κι εξυπηρετώντας περισσότερο το κέρδος και λιγότερο τον πολίτη.

Είναι η νέα συμφωνία, που μαγειρεύεται πίσω από κλειστές πόρτες, από αυτές που υπογράφονται με νομικά δεσμευτικούς όρους, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα των επενδυτών κι απαγορεύοντας «διορθωτικές» κινήσεις από τις κυβερνήσεις.

Είναι μέρος αυτής της σούπας των αρχικών -όπως TPP, TTIP, CETA, PA, GATS-, συμφωνίες δηλαδή οι οποίες χτίζονται η μια πάνω στις βάσεις της άλλης, έχουν όλες την ίδια φιλο-επιχειρηματική ατζέντα και αποτέλεσαν «εφαλτήριο» η κάθε μία για την επόμενη.

Η TiSA δεν αποτελεί εξαίρεση. Τουναντίον. Τα αρχικά σημαίνουν «Συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών» (Trade in Services Agreement) και πρόκειται για ένα φλερτ με υποψήφιο «γαμπρό» τις πολυεθνικές και «νύφη» ένα κλειστό κλαμπ 21 χωρών (με την Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ αυτών να μετράει ως μια), όλες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου εμπορίου και αποφάσισαν να υιοθετήσουν την πρωτότυπη ομολογουμένως ονομασία: «Πραγματικά Καλοί Φίλοι των Υπηρεσιών» (RGF)!

Η συζήτηση άρχισε το 2012, ήταν διευρευνητική κι αφορούσε το περίγραμμα μιας συνθήκης, που θα απελευθέρωνε ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση στον αστείρευτο τομέα των υπηρεσιών και θα διεύρυνε τους κανόνες, οι οποίοι θα έδιναν στις πολυεθνικές ελεύθερη, ασύδοτη πρόσβαση στις κατά τόπους ντόπιες αγορές. Οι διαπραγματεύσεις σοβάρεψαν τον περασμένο Μάρτιο με χαλαρό στόχο να ολοκληρωθούν φέτος. Συμμετέχουν πλέον 23 οικονομίες, κυρίως αναπτυγμένες οικονομίες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Ε.Ε. και η Νότια Κορέα, αλλά και αναπτυσσόμενες, όπως το Πακιστάν, η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη, η Τουρκία. Η επιδίωξη αυτής της «συμμαχίας των προθύμων» είναι η πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών και στη συνέχεια σταδιακά η διεύρυνση του κύκλου των μελών, για να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες που διαθέτουν πληθώρα φτηνών εργατικών χεριών. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει σταλεί πρόσκληση στην Κίνα να συμμετάσχει.

«Ξέχασαν» τους κοινωνικούς εταίρους

Καμία διαπραγμάτευση μέχρι τώρα δεν έχει συμπεριλάβει κοινωνικούς εταίρους και τίποτα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο σε αυστραλιανή κυβερνητική ιστοσελίδα αποκαλύπτεται ότι έχουν ήδη γίνει πέντε γύροι συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες με αντικείμενο να ενισχυθούν «οι δεσμεύσεις για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά» των υπηρεσιών και να υιοθετηθούν «νέοι κανόνες» παιχνιδιού.

«Στην ουσία», αναφέρεται σε σχετική μελέτη της Διεθνούς των Δημοσίων Υπηρεσιών (PSI) -της οργάνωσης-ομπρέλας, που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια εργαζομένους σε 150 χώρες- η επιδίωξη είναι «με μια μονοκοντυλιά, μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να μπορεί να δεσμεύει τις κινήσεις όλων των επόμενων κυβερνήσεων της ίδιας χώρας…

Οι κοινοτοπίες των πολιτικών περί «διεύρυνσης του εμπορίου» και «ανάπτυξης της οικονομίας» απλώς κρύβουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή μια τέτοια συμφωνία αφορά πολύ περισσότερα απ’ ό,τι το εμπόριο των υπηρεσιών:

* θα περιορίζει τη δυνατότητα επιβολής μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων,

*θα περιορίζει τους χειρισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών,

*θα επιτρέπει στις εταιρείες να μετακινούν υπαλλήλους τους από χώρα σε χώρα, για όσο χρονικό διάστημα θέλουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η ντόπια ανεργία και το υπάρχον εργατικό δυναμικό,

*και θα απελευθερωθούν οι κανόνες που αφορούν υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος, όπως για παράδειγμα τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας στο νερό, την οριοθέτηση των δήμων, τη χορήγηση αδειών για τη διαχείριση τοξικών αποβλήτων ή την αδειοδότηση ανώτερων σχολών, πανεπιστημίων και κολεγίων».

Σε γενικές γραμμές, η TiSA θα απαγορεύει τα κρατικά μονοπώλια και θα περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες να επιστρέψει στο δημόσιο ή τους δήμους ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση, ενώ θα υιοθετεί μια «αρνητική στάση» απέναντι στην ιδιαίτερη μεταχείριση των ντόπιων επιχειρήσεων, δημόσιων ή μη. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών είτε θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια ότι εξαιρείται της συμφωνίας είτε θα πρέπει να διατίθεται με τους ίδιους όρους στους ιδιώτες προμηθευτές.

Οι χώρες που συμμετέχουν -μεταξύ αυτών βεβαίως και οι 28 της Ε.Ε.- είχαν διορία μέχρι τον Φεβρουάριο να δηλώσουν τις προτάσεις τους και οι περισσότερες λέγεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Αυτές οι προτάσεις θα αποτελέσουν τη βάση για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Της Ελλης Πάνου

efsyn.gr

http://www.efsyn.gr/?p=198653

«Ακόμη και όταν αποτυγχάνουν ή αποδεικνύονται πολύ ακριβές οι ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο και οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να κρατικοποιούν ξανά τις εκάστοτε επιχειρήσεις – ενώ οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και των εργαζομένων θα καταργούνται αμέσως, εάν εμποδίζουν την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό.

Η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια και η ύδρευση, καθώς επίσης όλοι οι άλλοι τομείς, στους οποίους δραστηριοποιείται το δημόσιο, θα πρέπει να «απορυθμισθούν» και να ιδιωτικοποιηθούν, χωρίς να τοποθετούνται κανενός είδους εμπόδια στις διεθνείς επιχειρήσεις«.

Αυτοί είναι οι στόχοι της συμφωνίας που θα αφορά το διεθνές εμπόριο και τις υπηρεσίες (Trade in Services AgreementTisa), για την πραγματοποίηση της οποίας συναντώνται τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι 22 χωρών, καθώς επίσης της Κομισιόν. Οι κύριοι «εμπνευστές» της είναι η ΕΕ, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία – ενώ συμμετέχουν επί πλέον η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Ελβετία, καθώς επίσης ορισμένες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για συνολικά 50 χώρες, οι οποίες κατέχουν το 75% του παγκοσμίου εμπορίου – ενώ γίνεται προσπάθεια από πολλά χρόνια τώρα να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1994 (General Agreement on Trade in Services, Gats), με την ίδρυση του παγκοσμίου  οργανισμού εμπορίου.

Η συμφωνία αυτή η οποία, ακόμη και ως έχει, είναι αντικείμενο σφοδρής κριτικής εκ μέρους όλων όσων αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, περιέχει πολλές ρήτρες ασφαλείας, οι οποίες αφορούν εκείνες τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος. Στη συνάντηση της Δευτέρας επιδιώκεται η κατάργηση όλων αυτών των ρητρών, έτσι ώστε να μην εμποδίζονται, να μην αναιρούνται και να μην έχουν τόσο μεγάλο κόστος οι ιδιωτικοποιήσεις.

Εάν επιτευχθεί δε τότε εκείνες οι χώρες, οι οποίες έχουν κρατικοποιήσει ξανά ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (όπως για παράδειγμα η Γερμανία, στους τομείς της ενέργειας και της ύδρευσης ή η Μ. Βρετανία στους σιδηροδρόμους), δεν θα επιτρέπεται πλέον να το κάνουν – αφού θα απαγορεύεται ρητά από τη νέα συμφωνία.

Εκτός αυτού, όλοι εκείνοι οι κανόνες της «Gats», οι οποίοι επιτρέπουν να προηγούνται των διεθνών οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν τους εργαζομένους, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον και την προστασία των καταναλωτών, σχεδιάζεται να καταργηθούν – οπότε πρόκειται ουσιαστικά για την τελική μάχη του καρτέλ (άρθρο), με στόχο την ολοκληρωτική υποδούλωση των ανθρώπων.

Τα παραπάνω δεν μπόρεσαν να συμφωνηθούν μέχρι σήμερα, στα πλαίσια των συναντήσεων εντός των γραφείων του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου (WTO) στη Γενεύη, επειδή υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις. Ακριβώς για το λόγο αυτό η συνάντηση της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβεία του ΟΗΕ στην Αυστραλία, «πίσω από κλειστές θύρες» – έτσι ώστε να μην μπορέσουν να την παρακολουθήσουν οι δημοσιογράφοι.

Όποια συμφωνία δε επιτευχθεί θα πρέπει να κρατηθεί μυστική τουλάχιστον για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Η.Π.Α. – είτε είναι θετική, είτε αρνητική. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα, δεν συμμετέχουν στην επεξεργασία των επί μέρους σημείων της συμφωνίας (Tisa) ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, ούτε τα κοινοβούλια των 28 χωρών της ΕΕ – οπότε πρόκειται για μία συμφωνία ερήμην των λαών.

Την ίδια στιγμή βέβαια διευρύνεται η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία – η οποία επιδιώκει πλέον φανερά άλλες συμμαχίες, ακόμη και με το Ιράν, ιδίως μετά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις Η.Π.Α. Το ΝΑΤΟ πάντως έχει επεκταθεί επικίνδυνα στα σύνορα της χώρας (γράφημα), με αποτελέσματα που δύσκολα μπορούν να προβλεφτούν.

ΝΑΤΟ - τοποθετήσεις αεροσκαφών σε απάντηση της κρίσης στην Ουκρανία. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

ΝΑΤΟ – τοποθετήσεις αεροσκαφών σε απάντηση της κρίσης στην Ουκρανία.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Δυστυχώς η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει καμία δυνατότητα αντίδρασης απέναντι στις πανίσχυρες Η.Π.Α. (άρθρο) – οι οποίες, όπως λέγεται, παίζουν με τη φωτιά, αλλά στο δικό μας δάσος, μπροστά από το σπίτι μας (στη δική μας ήπειρο).

http://www.inprecor.gr/archives/252270

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s