Πολυ αποκαλυπτικο το μεσοπροθεσμο! | Η εποχη

 

Είναι εκτός πραγματικότητας να έχει μια οικονομία τεράστια πλεονάσματα – στο 2,9% του ΑΕΠ έως 5,3% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. ευρώ έως 11,6 δισ. το έτος– και συγχρόνως ρυθμούς ανάπτυξης έως και 3,5%.

Είναι εκτός πραγματικότητας να έχει μια οικονομία τεράστια πλεονάσματα – στο 2,9% του ΑΕΠ έως 5,3% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. ευρώ έως 11,6 δισ. το έτος– και συγχρόνως ρυθμούς ανάπτυξης έως και 3,5%.

 

 

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που θα συζητηθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί την Παρασκευή υπήρξε πραγματική δοκιμασία για την κυβέρνηση.Όσο και αν αυτό είναι γραμμένο έτσι, γενικόλογα, που να αποκρύβει τα συγκεκριμένα και αντιλαϊκά μέτρα που περικλείει δυο βασικά χαρακτηριστικά του δεν μπόρεσε να κρύψει. Το ένα, είναι ότι εμφανίζεται υπερβολικά αισιόδοξο ακριβώς για να αποπροσανατολίζει από την υπόνοια της κρυφής ατζέντας μέτρων. Όμως αυτό, τελικά, γίνεται μπούμεραγκ. Είναι εκτός πραγματικότητας να έχει μια οικονομία τεράστια πλεονάσματα – στο 2,9% του ΑΕΠ έως 5,3% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. ευρώ έως 11,6 δισ. το έτος– και συγχρόνως ρυθμούς ανάπτυξης έως και 3,5%.


Αυτές οι εσωτερικές αντιφάσεις, εν τέλει θα λειτουργήσουν και «θα τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα και ακολούθως θα δημιουργήσουν νέα δημοσιονομικά κενά και τελικά νέες ανάγκες για χρηματοδότηση και για επιπλέον μέτρα προσαρμογής» σημείωναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οδηγεί σε συνέχιση της εξάρτησής μας από τους (εκτός αγορών) δανειστές και σε συνέχιση στην άσκηση πολιτικών λιτότητας» προσέθεταν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πει κάποιος, αυτό ούτως ή άλλως θα έλεγε. Υπάρχει, όμως, και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το α΄ τρίμηνο του 2014 η οποία υποστήριξη περίπου τα ίδια. Οι στόχοι του πλεονάσματος «είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ιδίως για την επόμενη περίοδο 2016-2018» αναφέρει και προσθέτει δε με νόημα, «Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα που αναπτυγμένες χώρες (π.χ. η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία) που ήταν σε θέση να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους». «Θα έπρεπε να αναθεωρηθούν οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας», καταλήγει.


Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Μεσοπρόθεσμου είναι ο έντονος νεοφιλελευθερισμός του. Επιχειρεί να συγκροτήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Για να το υλοποιήσει αυτό επιπίπτει ξανά στα δικαιώματα της εργασίας, εντατικοποιεί τις ιδιωτικοποιήσεις, υποβαθμίζει το περιβάλλον κ.τ.λ. Ενώ θα συνεχίσει να περικόπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις, ίσως αργότερα και τις κύριες. Επιπλέον, το μεσοπρόθεσμο περικόπτει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. «Μόνο το 2015 κατά 400 εκ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί ένα εμπροσθοβαρές νέο ΕΣΠΑ» όπως εύστοχα επισημαίνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.


Όσο για το αναπτυξιακό σχέδιο, που αναμένεται να αναπτύξει στο Γιούρογκρουπ αύριο ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας πριν το ανακοινώσει επισήμως και εορταστικά ο κ. Σαμαράς δεν προχωρά και τόσο απρόσκοπτα. Από τις ως τώρα διαρροές σημείων του προκύπτει ότι πρόκειται για μια έκθεση ιδεών που επιπλέον ασφυκτιά από νεοφιλελεύθερες δοξασίες και προσδοκίες. Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι αυτό που αναφέρθηκε σε έγκυρα ρεπορτάζ («Καθημερινή») ότι όταν ως σχέδιο αναπτύχθηκε στο Euroworkingroop από τον κ. Τσακλόγλου, εκπρόσωπος της τρόικα σημείωνε ότι «το πρόγραμμα ανάπτυξης δεν χρειάζεται επί της ουσίας, καθώς ήδη ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού προγράμματος (σ.σ το μνημόνιο, εννοεί) είναι βασισμένο στην ανάπτυξη. Αν οι εισηγήσεις του ΟΟΣΑ εφαρμοστούν και μειωθεί η γραφειοκρατία, τότε αυτό είναι και το μεγαλύτερο εισιτήριο για την ανάπτυξη». Σαφές…


Ακόμη και το πιο λαμπρό επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής, η έξοδος στις αγορές, εξακολουθεί να δέχεται σοβαρά πυρά. Τελευταία ήταν από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Αναφερόμενη στην ευρωζώνη σημειώνει σχετικά «Η τραπεζική κρίση δεν έχει επιλυθεί. Τα δημόσια χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται. Και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη». «Ακόμη και η χρεοκοπημένη Ελλάδα – που επέβαλε «κούρεμα» στους ιδιώτες ομολογιούχους πριν μόλις δύο χρόνια, χρωστάει… ένα βουνό στην ΕΕ και το ΔΝΤ και παραμένει εξαρτημένη από τη χρηματοδότησή τους– πρόσφατα βγήκε στις αγορές με 5ετή έκδοση και yield μόλις 4,95%». «Όταν οι αγορές είναι πλημμυρισμένες με ρευστότητα, μπορεί αφενός να κουκουλώνουν κι αφετέρου να τρέφουν τα υποβόσκοντα οικονομικά προβλήματα και τα ζητήματα μακροχρόνιας βιωσιμότητας», θα σημειώσουν προσθέτοντας: «μέσα στο κυνήγι της απόδοσης, οι επενδυτές αψηφούν τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν». Ωστόσο, αύριο ο κ. Στουρνάρας, στο Γιούρογκρουπ, είτε είναι καλό το κλίμα είτε όχι είναι υποχρεωμένος να θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Πολιτικά και τεχνικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Με δεδομένο ότι οι αβεβαιότητες για το ελληνικό πρόγραμμα είναι πάρα πολλές, και τώρα προστίθεται και οι πολιτικές το πιο θετικό που μπορεί να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια αόριστη υπόσχεση θετικής αντιμετώπισης στο μέλλον.

Π. Κλαυδιανός

http://epohi.gr/portal/politiki/16824-poly-apokalyptiko-to-mesoprothesmo

σ.σ. η γελοιογραφία είναι από το : http://zeidoron.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3.html

Advertisements

One response to “Πολυ αποκαλυπτικο το μεσοπροθεσμο! | Η εποχη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s