Αποτομη “προσγειωση” από δανειστες και αγορες

 

Παρά τους διθυράμβους επιστροφής στις αγορές, οι δανειστές επιμένουν στη συνέχιση της λιτότητας

Παρά τους διθυράμβους επιστροφής στις αγορές, οι δανειστές επιμένουν στη συνέχιση της λιτότητας

 

Ούτε 24 ώρες δεν διήρκεσε το πανηγυρικό κλίμα που έστησαν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης για την “επιστροφή στις αγορές”, η οποία λόγω του “αλμυρού” επιτοκίου (4,95%) θα κοστίσει στους Έλληνες πολίτες σε τόκους πάνω από 725 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία (περισσότερα δηλαδή από όσα πιθανότατα θα έχει εισπράξει σταδιακά στο ίδιο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο από την πώληση του Ελληνικού!). Η απότομη αυτή “προσγείωση” ήλθε τόσο από τις αγορές όσο και από τους ίδιους τους τροϊκανούς.

Οι τελευταίοι διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι μαξιμαλιστικά επικοινωνιακά ευρήματα τύπου “τέλος στα Μνημόνια” πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Την επομένη κιόλας της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η μεν Γερμανίδα καγκελάριος προανήγγειλε στην Αθήνα συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, το δε ΔΝΤ έκανε γνωστή την εκτίμησή του πως η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειαστεί και νέο δάνειο!

Από την πλευρά τους, οι αγορές, με την “ψυχρή γλώσσα” των αριθμών, όπως κατά βάση εκφράζονται, δεν έδειξαν να συμμερίζονται την υπερβολική ευφορία της ελληνικής κυβέρνησης: ο οίκος αξιολόγησης Fitch γνωστοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι θεωρεί αμφίβολη την διατηρησιμότητα της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικοί και οι πολιτικοί “κίνδυνοι” στη χώρα παραμένουν, όπως παραμένει και το σημαντικό ρίσκο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, αφού η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλή, γύρω στο 175% του ΑΕΠ. Λίγη ώρα νωρίτερα, στη δευτερογενή αγορά κρατικών τίτλων, οι επενδυτές προχωρούσαν, από την πρώτη κιόλας ημέρα διαπραγμάτευσής του, σε ρευστοποιήσεις του νέου πενταετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα η τιμή του να υποχωρήσει κάτω από το άρτιο (στις 98,37 μονάδες) και η απόδοση να ξεπεράσει τις 5 μονάδες και να κυμανθεί στο 5,13%, παρ’ ότι το βιβλίο προσφοράς είχε διαμορφώσει απόδοση 4,95%. Οι ρευστοποιήσεις συμπίεσαν τις τιμές και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που 24 ώρες νωρίτερα είχε υποχωρήσει κάτω του 6%, αυξήθηκε στο 6,21%.

Την “επιτυχία” της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου αμφισβήτησε και ο David Schnautz της Commerzbank, καθώς σημείωσε ότι η μεγάλη υπερκάλυψη δεν ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ζήτησης, αφού αρκετοί επενδυτές έβαλαν μεγαλύτερες εντολές προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν μερίδιο από την έκδοση. Το βάσιμο του “πανηγυρικού κλίματος” αμφισβήτησε και ο Owen Callan, αναλυτής της Danske Bank, καθώς εκτίμησε πως υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι το Grecovery.

Παράλληλα, το χρηματιστήριο, όπως και την Τετάρτη, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι προεγγραφές για το ομόλογο, και την Πέμπτη, οπότε έλαβε χώρα η έκδοση, αλλά και προχθές, κατέγραψε πτώση, μη συμμεριζόμενο το επικοινωνιακό σχέδιο πρόκλησης ευφορίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Αθροιστικά δε, σε 7 συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει χάσει 7,55%.

Πάλι από τον χώρο των αγορών, ήλθε η διαπίστωση της Citigroup πως το οικονομικό κόστος της χρηματοδότησης από τις αγορές είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των επίσημων δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τους δανειστές της.

Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, ήλθε Παρασκευή βράδυ και η εκτίμηση του ΔΝΤ μέσω του Reza Moghadam, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου, ότι “…”οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα δύο έτη είναι πολύ υψηλές. Θα υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση“, είπε, διαφοροποιούμενος από τις μέχρι τούδε εκτιμήσεις του ΔΝΤ για αναγκαίο κούρεμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ακόμη η διπλή προειδοποίηση από Χοακίν Αλμούνια ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την Ελλάδα και από Κριστίν Λαγκάρντ ότι απομένουν “πολλά να γίνουν” για να σταθεί ξανά στα πόδια της η ελληνική οικονομία.

Από τις Βρυξέλλες, κινούμενος σε ανάλογο μήκος κύματος με Λαγκάρντ και Αλμούνια, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Οικονομίας Σιμ Κάλας αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδας “…να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής…”.

Οι “πανηγυρισμοί” όμως της κυβέρνησης ήταν και ένα μεγάλο “φάουλ” απέναντι στους 12.500 μικροομολογιούχους οι οποίοι βρίσκονται ακόμη σε απόγνωση μετά το περιβόητο PSI του 2012, με υπουργό Οικονομικών, τότε, τον Ευ. Βενιζέλο.

Κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση από αυτή την έκδοση βγήκαν, εκτός από τους επενδυτές που βρήκαν μια απροσδόκητη απόδοση κοντά στο 5%, η οποία πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει με διπλή εξασφάλιση (λόγω τόσο του Αγγλικού δικαίου όσο και της άτυπης διασφάλισης από την τρόικα), η καγκελάριος Μέρκελ, που για προεκλογικές σκοπιμότητες (ευρωεκλογές) επιχείρησε να καρπωθεί τη “σταθερότητα του ευρώ”, αλλά και η ΕΚΤ, καθώς και οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες, αφού η έκδοση υπονομεύει τα διαπραγματευτικά εργαλεία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές αναφορικά με το αναγκαίο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

http://www.avgi.gr/article/2291478/apotomi-prosgeiosi-apo-daneistes-kai-agores#prettyPhoto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s