Τι κρυβει η συγχωνευση δικτυων Wind-Vodafone;

 

 Ήδη από την αρχή της μεταφοράς στη νέα εταιρία, θα «προκύψει» ότι δεν χωράνε όλοι όσοι εργάζονται σήμερα στα αντίστοιχα τμήματα των δύο εταιριών. Όσο μάλιστα υλοποιείται η συγχώνευση, είναι προφανές ότι τόσο θα «περισσεύει» προσωπικό, που θα οδηγείται στην έξοδο και την απόλυση.

Ήδη από την αρχή της μεταφοράς στη νέα εταιρία, θα «προκύψει» ότι δεν χωράνε όλοι όσοι εργάζονται σήμερα στα αντίστοιχα τμήματα των δύο εταιριών. Όσο μάλιστα υλοποιείται η συγχώνευση, είναι προφανές ότι τόσο θα «περισσεύει» προσωπικό, που θα οδηγείται στην έξοδο και την απόλυση.

Ενημέρωση – Ανακοίνωση

Συνάντηση με τη διοίκηση για τη συγχώνευση των δικτύων Vodafone – Wind

Πρώτα Συμπεράσματα και Εκτιμήσεις του ΔΣ του Σωματείου

Την Παρασκευή 5/4, μετά από αίτημα του ΔΣ του Σωματείου μας, έγινε συνάντηση με τo HR, ώστε να ενημερωθούμε για το θέμα της συγχώνευσης δικτύων Vodafone-Wind (το λεγόμενο sharing).

H διευθύντρια του HR κα. Τσίτουρα επιβεβαίωσε ότι «εξετάζεται αν είναι εφικτή» η συγχώνευση, σε ποιο μέγεθος και με ποιες προϋποθέσεις (τεχνικές και νομικές). Στα πλαίσια αυτής της «διερεύνησης», συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας νέας εταιρίας όπου θα μεταφερθούν εργαζόμενοι και από τις δύο εταιρίες. Πέρα από τα παραπάνω και παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, η κα. Τσίτουρα (προφανώς υλοποιώντας γραμμή της διοίκησης) δεν είπε τίποτα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο. Π.χ. ούτε για τα τμήματα το οποία με βεβαιότητα εμπλέκονται, ούτε για τον αριθμό των εργαζομένων που αφορά αυτό το σχέδιο.

Με βάση αυτή την πρώτη εικόνα, αλλά και την επικοινωνία που ήδη το Σωματείο μας έχει με το επιχειρησιακό σωματείο των συναδέλφων στη Vodafone, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για χάσιμο θέσεων εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι δήθεν οι διοικήσεις και των δύο εταιριών «διασφαλίζουν» μ’ αυτό τον τρόπο (νέα εταιρία, μεταφορά εργαζομένων) τη δουλειά μας – και μάλιστα «όσο το δυνατόν πιο καλά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», όπως λένε. Κι αυτό το λέμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, γιατί ήδη αυτή η αυταπάτη σκόπιμα καλλιεργείται από τις διοικήσεις και στελέχη και των δύο εταιριών (που για το ρόλο τους θα μιλήσουμε παρακάτω).

Τι θα γίνει στην πράξη; Ήδη από την αρχή της μεταφοράς στη νέα εταιρία, θα «προκύψει» ότι δεν χωράνε όλοι όσοι εργάζονται σήμερα στα αντίστοιχα τμήματα των δύο εταιριών. Όσο μάλιστα υλοποιείται η συγχώνευση, είναι προφανές ότι τόσο θα «περισσεύει» προσωπικό, που θα οδηγείται στην έξοδο και την απόλυση.

2. Από την στιγμή που συνάδελφοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία, δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες «διαβεβαιώσεις» των διοικήσεων ότι «διασφαλίζουν» μισθούς και συνθήκες εργασίας, ακόμα κι αν στην αρχή εμφανίσουν τους όρους της μεταφοράς ως δήθεν καλούς ή ευνοϊκούς. «Νέα εταιρία» σημαίνει ότι αυτόματα φεύγουμε από το πλαίσιο των συλλογικών μας συμβάσεων: όσοι μεταφερθούν, θα κληθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και έτσι θα είναι πολύ σύντομα έρμαια κάθε όρεξης της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, επέκταση της εργάσιμης ημέρας και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες (αυτό συμβαίνει στους εργολάβους), εντατικοποίηση της εργασίας, εκφοβισμούς για περισσότερη δουλειά για να μην απολυθείς, πιο έντονα απ’ ό,τι σήμερα στην WIND.

3. Γιατί πρέπει να δεχθούμε μια τρίτη εταιρία, ουσιαστικά έναν μεγάλο εργολάβο; Ποια είναι η «λογική» πίσω απ’ αυτό;

4. Μήπως ένας λόγος είναι και ότι συγκεκριμένα στελέχη, με επώνυμο και όνομα, θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία «να πιάσουν την καλή», να γίνουν από διευθυντές αφεντικά; Και αυτό εμείς καλούμαστε να δεχτούμε να γίνει στις πλάτες μας;

Γιατί λοιπόν προετοιμάζεται αυτή η συγκεκριμένη λύση, από τις δύο διοικήσεις;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα, οι διοικήσεις και των δύο εταιριών, δεν μπορούν να πουν τίποτα καθαρό και συγκεκριμένο. Παρά μόνο ότι «έτσι είναι η αγορά» ή –αν θέλουν να είναι ειλικρινείς– ότι έτσι τους συμφέρει. Ακριβώς αυτό πιστεύουμε κι εμείς – γιατί έτσι σχεδιάζουν:

(1) Να μειώσουν ριζικά το προσωπικό, προσθέτοντας κι άλλους στις στρατιές των ανέργων.
(2) Ν’ ανοίξουν τον δρόμο για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, υπογραφή ατομικών και σε κάθε περίπτωση ριζικής μείωσης των μισθών.
(3) Να ξεφορτωθούν ένα σοβαρό κομμάτι της τεχνικής βάσης, αφήνοντας περισσότερο χώρο για εμπορικές δραστηριότητες. Αυτή η «αεριτζίδικη» πρακτική, που απαξιώνει και υπονομεύει το τεχνικό έργο, με δραματικές επιπτώσεις στη δυνατότητά μας να έχουμε δουλειά, σήμερα και στο μέλλον, την εξαπλώνουν άλλωστε όλο και περισσότερο σ’ όλη την οικονομία.
Κι αυτά δεν αφορούν μόνο π.χ. κάποια τμήματα του Δικτύου, αλλά όλα τα τμήματα, αργά ή γρήγορα.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η απροθυμία της διοίκησης, για ακόμα μια φορά, να προχωρήσει σε μια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση του Σωματείου, δείχνει πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό δεν θέλουν να μιλήσουν ανοιχτά, γι’ αυτό έχουν αφήσει στελέχη να «ενημερώνουν» δεξιά κι αριστερά, δημιουργώντας κλίμα. Να είναι όμως σίγουροι ότι ιδιαίτερα σ’ ένα τέτοιο θέμα, που αφορά εκατοντάδες συναδέλφους, το Σωματείο μας και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχθούν εκβιαστικά «τετελεσμένα» και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να τ’ αποτρέψουν.

Συνάδελφοι,

στις σημερινές συνθήκες, της ανεργίας που θερίζει, των μισθών που μειώνονται χωρίς τέλος, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε να δεχτούμε τη «λύση» της νέας εταιρίας και της μεταφοράς μας εκεί σαν «δεδομένη», ούτε να έχουμε αυταπάτες ότι έτσι «κάτι διασφαλίζουμε». Σταθερός οδηγός μας πρέπει να είναι η ανάγκη να υπερασπίσουμε συλλογικά:

-Την ενότητά μας, σαν εργαζόμενοι της Wind, όπως αυτή εκφράζεται από το ενιαίο μας σωματείο και την επιχειρησιακή μας σύμβαση. Αυτή η ενότητα αποτέλεσε τη βάση για ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει και διατηρήσει. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση και ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονται. Όχι οι ατομικές ψευτο-«λύσεις» του τύπου «ο καθένας ας κάνει όπως νομίζει καλύτερα για τον εαυτό του». Αντίστοιχα ισχύουν και για τους συναδέλφους και το σωματείο στη Vodafone.
-Τις θέσεις εργασίας, που δεν είναι κανενός ιδιοκτησία για να τις πετάει σ’ εταιρίες δεξιά κι αριστερά, δήθεν «διασφαλίζοντάς» τις, στην πραγματικότητα μειώνοντάς τις.
-Τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας μας, με το μόνο πραγματικό όπλο που τα διασφαλίζει, τα Σωματεία μας και τις συλλογικές μας συμβάσεις.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούμε σ’ αυτό τον αγώνα. Να μην δεχτούμε καμία «λύση» που δήθεν «διασφαλίζει» αλλά στην πραγματικότητα τσεκουρώνει δουλειές, μισθούς, δικαιώματα. Να πούμε όχι στα σχέδια δημιουργίας νέας εταιρίας και μεταφοράς εργαζομένων εκεί. Να παλέψουμε έμπρακτα για την πάγια θέση που έχει διατυπώσει και το Σωματείο μας (όπως και το σωματείο στη Vodafone): όχι στο πέρασμα των δουλειών σε εργολαβίες.

Το Σωματείο μας πιστεύει ακράδαντα ότι αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός και ρεαλιστικός. Αρκεί να τον διεκδικήσουμε ενωμένοι και αποφασιστικά, με αγώνες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει εκστρατεία του Σωματείου για να συζητήσουμε και να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους. Ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένες επαφές με το Σωματείο των συναδέλφων στη Vodafone, ώστε να συντονίσουμε αποτελεσματικά την δράση μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

http://www.yousay.gr/6151-sigxwnefsi-vodafone-wind-me-stoxo-apolisis-anakinwsi-ergazomenwn.html

Τι κρύβει η συγχώνευση δικτύων Wind-Vodafone;

 

Η συνεργασία δυο «ανταγωνιστών» καταστρέφει θέσεις εργασίας και δικαιώματα

Καιρό τώρα φημολογείται μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ δύο κατά τα άλλα ανταγωνιστριών επιχειρήσεων των τηλεπικοινωνιών. Η Vodafone και η Wind εξετάζουν τη συγχώνευση των δικτύων τους (sharing στη γλώσσα των ειδικών), ετοιμάζοντας για το σκοπό αυτό μια νέα εταιρία, όπου θα μεταφερθούν εργαζόμενοι και των δυο εταιριών. Αυτή η συγκεχυμένη πληροφόρηση, η οποία ακόμα δεν δίνεται επίσημα από τις διοικήσεις, αλλά «διαρρέεται» από στελέχη, προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, καιρός από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που κινήθηκαν σχεδόν παράλληλα στις δυο εταιρίες και μείωσαν δραστικά τις θέσεις εργασίας.
Αν και προβάλλονται επιχειρήματα ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι θέσεις και οι όροι εργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους να τα αμφισβητούν. Το επιχειρησιακό σωματείο της Wind ήδη με δημόσιο τρόπο αμφισβητεί τις προθέσεις του εγχειρήματος: «Τι θα γίνει στην πράξη; Ήδη από την αρχή της μεταφοράς στη νέα εταιρία, θα ‘‘προκύψει’’ ότι δεν χωράνε όλοι όσοι εργάζονται σήμερα στα αντίστοιχα τμήματα των δύο εταιριών. Όσο, μάλιστα, υλοποιείται η συγχώνευση, είναι προφανές ότι τόσο θα ‘‘περισσεύει’’ προσωπικό, που θα οδηγείται στην έξοδο και την απόλυση».
Όπως γράφει σε ανακοίνωσή του, οι διοικήσεις των δυο εταιριών σχεδιάζουν:
1. Να μειώσουν ριζικά το προσωπικό, προσθέτοντας κι άλλους στις στρατιές των ανέργων.
2. Ν’ ανοίξουν το δρόμο για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, υπογραφή ατομικών και σε κάθε περίπτωση ριζικής μείωσης των μισθών.
3. Να ξεφορτωθούν ένα σοβαρό κομμάτι της τεχνικής βάσης, αφήνοντας περισσότερο χώρο για εμπορικές δραστηριότητες. Αυτή η «αεριτζίδικη» πρακτική που απαξιώνει και υπονομεύει το τεχνικό έργο, με δραματικές επιπτώσεις στη δυνατότητα των εργαζομένων να έχουν δουλειά, σήμερα και στο μέλλον, την εξαπλώνουν άλλωστε όλο και περισσότερο σ’ όλη την οικονομία. Μάλιστα, αφήνει ευθέως αιχμές για στελέχη που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτή την κίνηση και να γίνουν «από διευθυντές αφεντικά» στις πλάτες των εργαζομένων.
Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να μη δεχτούν καμία λύση που δήθεν διασφαλίζει αλλά στην πραγματικότητα τσεκουρώνει δουλειές, μισθούς, δικαιώματα. Να πουν «όχι» στα σχέδια δημιουργίας νέας εταιρίας και μεταφοράς εργαζομένων εκεί και να παλέψουν να μην περάσουν εργασίες σε εργολαβίες.

http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=11737:τι-κρύβει-η-συγχώνευση-δικτύων-wind-vodafone&Itemid=50

Η συγχώνευση WIND και VODAFONE έχει μόνο στόχο την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιώμάτων

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για τις επιπτώσεις της συγχώνευσης των δικτύων της WIND και της VODAFONE στους εργαζομένους

 

Πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνου Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τα Δ.Σ. των σωματείων των εργαζομένων της WIND και της VODAFONE.

Μετά από ενδελεχή ενημέρωση των εκπροσώπων των δύο σωματείων για τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις της συγχώνευσης των δικτύων της WIND και της VODAFONE στις θέσεις εργασίας, στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις, στις συνθήκες εργασίας και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων των δυο εταιριών κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ακόλουθη ερώτηση:

Θέμα:  Η συγχώνευση των δικτύων της WIND και της  VODAFONE βάζει σε μεγάλο κίνδυνο θέσεις εργασίας, μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τους.

Το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Τεχνολογίας της εταιρίας VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διεύθυνση της WIND βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις  προκειμένου να συμφωνήσουν στηνυλοποίηση του λεγόμενου Network Sharing. Πρόκειται για ένα έργο που προβλέπει την συνεγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων των δύο εταιριών σε όλο το δίκτυο πλην των μεγάλων αστικών κέντρων. Η Διοίκηση προβάλει ως στόχο του έργου την μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα, γεννήτριες κλπ).

Με πρόσχημα την υλοποίηση του έργου η Διοίκηση σχεδιάζει την ίδρυση μιας νέας εταιρίας, στην οποία θα κληθεί να μετακινηθεί σημαντικό μέρος των εργαζομένων στις Διευθύνσεις Τεχνολογίας των δύο εταιριών, που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στα τμήματα Radio Systems, Transmission και Network Deployment & Operations, ενώ διερευνάται η πιθανή συμμετοχή και άλλων τμημάτων της ίδιας Διεύθυνσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η νέα εταιρία θα είναι μια πλήρως ανεξάρτητη νομική οντότητα και όχι θυγατρική των VODAFONE και WIND.

Στα επίμονα ερωτήματα των εργαζομένων προς την Διεύθυνση Τεχνολογίας, για ποιο λόγο δεν μπορεί να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο με την συνεργασία των εργαζομένων της VODAFONE και της WIND αλλά απαιτείται η μεταφορά τους σε μια νέα εταιρία, οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν προσχηματικές όπως για παράδειγμα ότι «δεν μπορούν να γίνονται διαρκώς τηλεφωνήματα και meetings». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμη υπεργολαβία-outsourcing η οποία εν προκειμένω αφορά έναν καθοριστικό τομέα του έργου της εταιρίας, την Τεχνική Διεύθυνση.

Η ίδρυση της νέας εταιρίας και η μεταφορά των τεχνικών εργαζομένων εκεί δεν υπαγορεύεται από την ανάγκη υλοποίησης του έργου, αλλά αποσκοπεί στο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη που προσδοκά η εργοδοσία από το outsourcing, που βέβαια θα επιφέρει όλες τις οδυνηρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με αντίστοιχες διαδικασίες (Kintec, IBM, HOL κλπ) καθώς οι εργαζόμενοι που θα κληθούν να μεταφερθούν στη νέα εταιρία δεν θα καλύπτονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς θα πρέπει να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις που συνεπάγονται νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων, επέκταση ωραρίου κλπ. Επιπλέον, στη νέα εταιρία δεν θα υπάρχει μορφή συλλογικής εκπροσώπησης αφού δεν υπάρχει σωματείο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι χωρίς δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων,

Επιπλέον, η ίδρυση της νέας εταιρίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των υφιστάμενων διαιρέσεων μεταξύ των εργαζομένων και των διαφορετικών εργασιακών σχέσεων που υφίστανται μεταξύ τους ενώ θα υπάρξουν πιέσει στους εργαζόμενους της VODAFONE για επιδείνωση των όρων εργασίας στα «πρότυπα» της εργολαβικής νέας εταιρίας.

Επειδή, οποιοδήποτε έργο μπορεί να υλοποιηθεί από το προσωπικό των εταιριών VODAFONE-WIND χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνεργάζονται καθημερινά τόσο σε μεμονωμένα θέματα όσο και σε πολλά κοινά projects που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν (Collocation, Common Transmission κα).

Επειδή, το λεγόμενο “sharing” αφορά τουλάχιστον 300 τεχνικούς εργαζόμενους με επιπτώσεις στο σύνολο σχεδόν 2.700 εργαζόμενων των δυο εταιριών και των οικογενειών τους και παρότι ο κλάδος της κινητής βρέθηκε για χρόνια στην αιχμή της κερδοφορίας, οι συγκεκριμένες εταιρίες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μαζικές απολύσεις και μειώσεις προσωπικού και σε διαρκείς προσπάθειες υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί:

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι σε WIND και VODAFONE, με την εμπειρία και εξειδίκευσή τους, μπορούν να εγγυηθούν τεχνικά κάθε εργασία, χωρίς «νέες εταιρίες» και κατάργηση δικαιωμάτων, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύουν προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία της ίδρυσης της νέας εταιρίας, που το μόνο που θα έργο που θα επιτελέσει είναι η νέα υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων;

Παρακαλούμε όπως μας εγχειρίσετε την έκθεση που κατατέθηκε από τις διοικήσεις των δυο εταιρειών WIND και VODAFONE στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου για την υλοποίηση του Network Sharing και την ίδρυση νέας εταιρείας για το σκοπό αυτό.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Μητρόπουλος Αλέξης

Γάκης Δημήτρης

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

http://left.gr/news/i-syghoneysi-wind-kai-vodafone-ehei-mono-stoho-tin-ypovathmisi-ton-ergasiakon-dikaiomaton

Advertisements

One response to “Τι κρυβει η συγχωνευση δικτυων Wind-Vodafone;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s