Στα 14 δισ. ανεβαζει τωρα η Τροικα το χρηματοδοτικο κενο

 

 

«Άρχισαν τα όργανα» πριν καν επιστρέψει στην Αθήνα η ομάδα Τόμσεν - Ανησυχεί για τις αποκρατικοποιήσεις - Πιέζει για φόρους και πλειστηριασμούς

«Άρχισαν τα όργανα» πριν καν επιστρέψει στην Αθήνα η ομάδα Τόμσεν – Ανησυχεί για τις αποκρατικοποιήσεις – Πιέζει για φόρους και πλειστηριασμούς

Του Κωστή Πλάντζου

«Άρχισαν τα όργανα» πριν καν επιστρέψει στην Αθήνα η ομάδα Τόμσεν – Ανησυχεί για τις αποκρατικοποιήσεις – Πιέζει για φόρους και πλειστηριασμούς

«Ποδαρικό» με πιέσεις προτού καν πατήσουν ξανά το πόδι τους στη χώρα μας, κάνουν για το 2014 στην κυβέρνηση οι ελεγκτές της Τρόικα. Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών γνωστοποίησαν μέσω email στο υπουργείο Οικονομικών ότι πλέον εκτιμούν πως το χρηματοδοτικό κενό για την διετία 2014-2015 θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν ως τώρα και το ανεβάζουν αισίως σε … 14 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του Newmoney από τις 7 Ιανουαρίου που ανέφερε ότι ο φετινός στόχος για έσοδα 3,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις είναι υπερτιμημένος.

Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της αναβολής της επανόδου των ελεγκτών για μετά το Γιούρογκρουπ της 27ης Ιανουαρίου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η στάση της Τρόικα σκληραίνει, εξέλιξη που φέρνει πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα στο οποίο υπολόγιζε η κυβέρνηση για την καταβολή των δόσεων και τον χρόνο λήψεως αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους –που η κυβέρνηση θα ήθελε να ληφθούν εντός της ελληνικής προεδρίας.

Όπως όλα δείχνουν, οι ελεγκτές δεν κάμπτονται από τις δημοσιονομικές επιτυχίες που προβάλλει η κυβέρνηση αλλά ανακαλύπτουν νέο πεδίο πιέσεων. Για να παρακάμψουν την επίτευξη πρτογενούς πλεονάσματος, προτάσσουν τώρα σαν πρόβλημα την αναιμική πορεία των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, από τα οποία θα καλυπτόταν με βάση το πρόγραμμα μέρος των δανειακων αναγκών του δημοσίου, προκειμένου αυτό να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του κατά την προσεχή διετία.

Η συζήτηση αυτή γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια και εξ αποστάσεως προς το παρόν με τους επικεφαλής, οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η Αθήνα είναι να επιχειρεί να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα τελικά στοιχεία που συγκεντρώνει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τα οποία και θα παρουσιάσει ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας στους Ευρωπαίους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και 17ης Φεβρουαρίου.

Πάμε για …«διπλή δόση»

Υπό τις συνθήκες αυτές και όσο εκκρεμεί η προεκλογική αβεβαιότητα σε Αθήνα, Βερολίνο και την Ευρώπη ολόκληρη, οι χειρισμοί για την επόμενη δόση των δανείων και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους καθίστανται διαρκώς δυσχερέστεροι. Όσο περνά ο καιρός και οι αποφάσεις για τη δόση των μετατίθενται για Φεβρουάριο ή και αργότερα, η πίεση μεταφέρεται προς την ελληνική πλευρά. Τα ποσά των δόσεων -μαζί με τα καθυστερούμενα- αυξάνονται και αυτό που φοβάται η Αθήνα είναι πως στο τέλος μπορεί να μιλάμε για «διπλή δόση», δηλαδή 4,9 δισ. που ήδη αναμένει να εγκριθούν από τα τέλη του2013 μαζί με άλλα 3,9 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ που αφορούν στον τρέχοντα έλεγχο από την Τρόικα.

 «Κίτρινες κάρτες» από τους δανειστές

Πριν καν ξεκινήσει όμως ο έλεγχος α΄ τριμήνου για τη χώρα μας, οι ελεγκτές διαβλέπουν αδυναμίες στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ανεβάζουν σε πάνω από 13 ή και 14 δισ. το ύψος του χρηματοδοτικού «κενού» μέχρι το 2015.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση –σε προεκλογική περίοδο- αποτελούν και οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν για τα μέτρα που η Τρόικα ζητά να ληφθούν για την κάλυψη και  του δημοσιονομικού «κενού», της διετίας 2014-2015. Στο οικονομικό επιτελείο οχυρώνονται πίσω από τα επιτεύγματα του 2013, τα οποία διέψευσαν τις προβλέψει των ελεγκτών, αλλά που οι απεσταλμένοι των δανειστών αμφισβητούν προκαταβολικώς ότι μπορούν να επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια.

Οι δανειστές έχουν τοποθετήσει τον πήχη των νέων μέτρων στα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή  2 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα 4 δισ. ευρώ για το 2015, που όμως στο επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα τα θεωρούν υπερβολικά. Η ελληνική πλευρά προτείνει κυρίως διαρθρωτικά μέτρα ύψους περίπου 1,2 δισ ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κενό του 2014 αλλά όταν θα έρθουν στην Αθήνα οι ελεγκτές θα ανοίξουν και συζήτηση για το «κενό» του 2015 που το υπολογίζουν σε 4 δισ. ευρώ.

«Ανοικτό» μέχρι να επιστρέψουν οι ελεγκτές φαίνεται ότι παραμένει και το «μέτωπο» της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά την οποία, παρότι αποτελεί νόμο του κράτους από τον Δεκέμβριο, δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει στην πράξη οι τράπεζες και δεν έχουν ακόμη εγκρίνει επισήμως οι δανειστές. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως καθόλο το προηγούμενο δεκαήμερο αφότου επέστρεψαν στα γραφεία τους μετά την διακοπή των εορτών οι ξένοι ειδικοί, δεν έπαψαν να ζητούν διευκρινίσεις και να ανακαλύπτουν «σκιές» στη νέα ρύθμιση, προετοιμάζοντας το έδαφος ενδεχομένως για να επιδιώξουν ακόμα και την πλήρη ανατροπή του, όπως κάποιοι φοβούνται στο επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι ελεγκτές δεν έχουν πει ακόμα το «ναι» και για τον τρόπος κάλυψης της «τρύπας» των 200 εκατ. ευρώ που αυτοί υποστηρίζουν πως άνοιξε από την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και το 2014.

Ειδικό κεφάλαιο της νέας διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, θέμα το οποίο χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  κύριος Χρήστος Σταϊκούρας και έχει αποστείλει και προσχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

Στην κυβέρνηση δείχνουν να έχουν αποδεχθεί πάντως ότι θα προχωρήσουν στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος, που η Τρόικα ζητά να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά,  έως το 2016.

http://www.newmoney.gr/article/36394/pliris-epivevaiosi-toy-newmoneygr-sta-14-dis-anevazei-tora-i-troika-hrimatodotiko-keno

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s