Πέταξαν τα πετροδόλαρα από το Ελληνικό

dealnews.gr
Πέταξαν τα πετροδόλαρα από το Ελληνικό

Τα παιχνίδια και τα πήγαινε έλα των Καταριανών

Οι τυμπανοκρουσίες για επενδύσεις μαμούθ συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ από τους Καταριανού, στην τεράστια έκταση του παλαιού αεροδρομίου στην περιοχή του Ελληνικού, έχουν από καιρό παύση να ακούγονται, ενώ, δεν προκαλεί εντύπωση, πλέον, οι ξαφνική φυγή της Qatari Diar, θυγατρική της Qatar Authority Investment από το project.

Μάλιστα, για την ανώμαλη προσγείωση, πρώτη είχε γράψει η έντυπη «DEAL» με δημοσίευμά της στις 15 Νοεμβρίου οπότε αποκάλυπτε την «συντριβή» του προγράμματος της μεγάλης επένδυσης το οποίο παρέμενε απλώς ένα όνειρο και υπολογιζόταν στα 250 εκατ. ευρώ.

Τα πετροδολάρια των Καταριανών, οι οποίοι παρελάμβαναν με τα κότερά τους, τα οποία έδεναν στη μαρίνα του Φλοίσβου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μεγαλεπήβολα σχέδια στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα στην έκταση του Ελληνικού, για ακόμη μία φορά έκαναν φτερά και δεν θα καταβάλει δεσμευτική προσφορά λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας στις 29 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Qatari Diar, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο του 2012, λίγους μήνες μετά τον Ιανουάριο του 2013 απέσυρε το ενδιαφέρον της, αρνούμενη να υπογράψει τη σχετική συμφωνία εμπιστευτικότητας μαζί με τους υπολοίπους τρείς διεκδικητές του έργου.

Από τους βασικούς λόγους που είχαν προβληθεί τότε, πέραν των επιμέρους θεμάτων των φορολογικών κινήτρων και των χρήσεων που θα ενταχθούν στην έκταση, ήταν ότι οι Καταριανοί επιθυμούσαν εξαρχής διακρατική συμφωνία, αίτημα ωστόσο, το οποίο σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, θα έβρισκε αντίθετες τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, τα εμπόδια έδειξαν να ξεπερνιούνται μετά από την επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ και επανήλθαν στην διαγωνιστική διαδικασία.

Μετά την αποχώρηση του Κατάρ, στη διεκδίκηση μένουν τρεις όμιλοι, και συγκεκριμένα η βρετανική London & Regional Properties, η ισραηλινή Elbit και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s