ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα μαμούθ με μίζες ο “επενδυτής” της Πανγαίας! ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, εκτός απροόπτου, θα κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο των ακινήτων και συγκεκριμένα η πώληση ποσοστού της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, εκτός απροόπτου, θα κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο των ακινήτων και συγκεκριμένα η πώληση ποσοστού της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα μαμούθ με μίζες ο “επενδυτής” της Πανγαίας! ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.

ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΘΝΟΣ

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Μήπως ξέρει κάτι για το ντηλ και ο κύριος -υπόδικος- Γιώργος Παπακωνσταντίνου; Κύριε Σαμαρά, που το βρήκατε αυτό το διαμάντι;

Η διαπλοκή έκανε διθυραμβικά ρεπορτάζ για το μέγα ντηλ με τον μέγα επενδυτή!

Αναφερόμαστε βέβαια για το “ντηλ” που βρίσκεται στην τελική ευθεία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και αφορά την πώληση της Πανγαίας, θυγατρικής της Εθνικής σε εταιρεία συμφερόντων του Ισραηλινου επενδυτή Beny Steinmetz. Συναλλαγή που φέρεται ότι θα γίνει με

δάνειο από την ίδια την Εθνική!

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙΣ όπως έχει καταγγελθεί,
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ “ΕΠΕΝΔΥΤΗ” ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΖΕΣ! Ενώ από τον Απρίλη έχει ξεκινήσει επίσημη δικαστική διερεύνηση!
ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Υπόθεση «Πανγαία» της Εθνικής, μήπως θα πρέπει να διερευνηθεί με ποιά διαδικασία “γλύκαναν” τους αρμοδίους για να πάρουν αυτή την λεόντειο συμφωνία; Που παραπέμπει σε …Κονγκό;
Διότι στο Κονγκο η επιχειρησιακή ομάδα του “επενδυτή”, κατηγορείται ότι λάδωσε τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας!
Και η Ελλάδα κύριε;
 
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ (τα στοιχεία αδιάσειστα καθότι κυβερνητικών υπηρεσιών όπως πχ Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αγγλίας κλπ )
ENRC Plc
25 April 2013
The Director of the SFO has accepted ENRC Plc. for criminal investigation.  The focus of the investigation will be allegations of fraud, bribery and corruption relating to the activities of the company or its subsidiaries in Kazakhstan and Africa.
MINING SECTOR INVESTIGATIONS SPREAD TO U.K.
ΠΑΝΓΑΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
The U.K. Serious Fraud Office said Thursday it has launched a criminal investigation of London-listed mining company ENRC plc.
‘The focus of the investigation will be allegations of fraud, bribery and corruption relating to the activities of the company or its subsidiaries in Kazakhstan and Africa,’ the SFO said in a statement.
The Guardian reported that the probe of ENRC — the Eurasian Natural Resources Corporation, a FTSE 100 company — was first triggered by a whistleblower.
The chairman of the company, Mehmet Dalman, and the law firm helping him investigate the whistleblower allegations, both resigned this week, the Guardian said.
Three founders of the company who control 44% of the company were considering taking the company private.
‘The possible takeover is thought to have persuaded the SFO to launch an inquiry while the company is still listed in London,’ the Guardian said.
The founders were identified as Alexander Machkevitch, Patokh Chodiev, and Alijan Ibragimov.
Another mining company with operations in Africa has been named in an overseas bribery investigation underway in the U.S.
The DOJ said earlier month that a grand jury is investigating whether BSG Resources — the mining operation of Israeli billionaire Beny Steinmetz – paid bribes to win mining rights in the Republic of Guinea.
A French citizen was arrested ten days ago in New York and charged with trying to obstruct the federal investigation into BSG.
Another Israeli tycoon with Africa mining operations has been tied to the U.K.’s ENRC.
The company’s former partner in the Democratic Republic of Congo, Dan Gertier, has denied that his ‘close relationship with the country’s president, Joseph Kabila, allowed him to buy interests in the country’s mining assets on the cheap,’ the Guardian said.
DOJ = Υπουργείο δικαιοσύνης (αντίστοιχο)

Ειδικού συνεργάτη

http://olympia.gr/2013/11/22/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B1-%CE%BC/

MΠΕΝΙ ΣΤΑΙΝΜΕΤΖ ΕΝΑΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ

Ο Ισραηλινός που υπογράφει το σούπερ ντιλ του ελληνικού real estate

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, εκτός απροόπτου, θα κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο των ακινήτων και συγκεκριμένα η πώληση ποσοστού της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Ο Ισραηλινός που υπογράφει το σούπερ ντιλ του ελληνικού real estate

Δηλαδή, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων fund, Invel, επικεφαλής του οποίου είναι ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς, ο Μπένι Στάινμετζ, και το διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχριστοφόρου, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στα χέρια του Ισραηλινού θα περάσει ποσοστό πάνω από 50% της Πανγαία, το οποίο, όμως, μπορεί να φτάσει και το 67% με ένα τίμημα από 500 έως και 670 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της Εθνικής Πανγαία, Αριστοτέλης Καρυτινός, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ωστόσο: «Τίποτε δεν είναι ανακοινώσιμο. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σε ένα περιβάλλον που δεν είναι και το καλύτερο. Οι συζητήσεις γίνονται και με τους Ισραηλινούς αλλά και με άλλους ισχυρούς παίκτες. Παίζεται ακόμη και το ποσοστό που θα αποφασίσει η τράπεζα να διαθέσει».

Tο νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA είναι μεταξύ των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Πανγαία.
Tο νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA είναι μεταξύ των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Πανγαία.

Η συμφωνία πιθανότατα θα γίνει με αγορά ποσοστού της Πανγαία με εισφορά ακινήτων και από τις δύο πλευρές (η Εθνική κεντρικά ακίνητα όπως το Μέγαρο Καρατζά και το fund Invel ακίνητα που διαθέτει στο εξωτερικό) και στη συνέχεια αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει ο αμερικανοεβραϊκός όμιλος. Βεβαίως, αν τελικά το ποσοστό φτάσει στο 67%, τότε ο αγοραστής θα έχει και την καταστατική πλειοψηφία της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ισραηλινό fund θα μπορεί να εισαγάγει την Πανγαία ΑΕΕΑΠ στο ελληνικό ή σε άλλο Χρηματιστήριο, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο για την αγορά ακινήτων όσο και για τους Ελληνες και ξένους επενδυτές.

MΠΕΝΙ ΣΤΑΪΝΜΕΤΖ

MΠΕΝΙ ΣΤΑΪΝΜΕΤΖ

Ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να κρατήσει το μάνατζμεντ στην Πανγαία, ενώ μπορεί να ενισχυθεί κεφαλαιακά με ένα καθαρό ποσό το οποίο θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ικανοποιεί έναν από τους όρους του ΤΧΣ για την πώληση των non-core assets της τράπεζας ώστε να εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα ταμεία της.

Τα ακίνητα της Πανγαία
Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων του ομίλου της Εθνικής διαχειρίζεται ακίνητα αξίας άνω των 755 εκατ. που πριν από την κρίση ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ αλλά κι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα.

Ο Πρεμ Γουάτσα, αφεντικό της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.

Ο Πρεμ Γουάτσα, αφεντικό της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.

Εχει, επίσης, ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 147 εκατ. ευρώ. Διαθέτει εκατοντάδες καταστήματα, κτίρια γραφείων, αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους και οικοπέδων. Μόνο τα κτίρια υπολογίζονται ότι έχουν επιφάνεια άνω των 256.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ η γη υπολογίζεται ότι έχει επιφάνεια πάνω από 416.000 τ.μ.

Πριν από μερικούς μήνες η Εθνική Πανγαία προχώρησε στο μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στο ελληνικό real estate. Αγόρασε αντί 100 εκατ. ευρώ το νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Cosmote. Το σημαντικό αυτό κτίριο βρίσκεται πάνω στην Αττική οδό, στη θέση Πούσι – Λέδι της Παιανίας, έχει συνολική επιφάνεια 61.574 τ.μ. επί οικοπέδου 35,6 στρεμμάτων.

Το ακίνητο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την «προίκα» της Πανγαία η οποία είναι τώρα «πολύφερνη νύφη» για μεγάλους ξένους «παίκτες» στον χώρο των ακινήτων. Πάντως, δεν αποκλείεται να προσφερθούν κι άλλα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση της.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από 242 ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία σε πολύ καλές περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων και τα περισσότερα από αυτά είναι μισθωμένα από την Εθνική Τράπεζα. Η εταιρεία την περασμένη χρονιά είχε έσοδα από μισθώματα που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr

EUROBANK PROPERTIES
Καναδοί «ρίχνουν» 164 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο deal, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα είναι το δεύτερο μέσα στη χρονιά, μετά τη δυναμική είσοδο της καναδικής εταιρείας, Fairfax, στην άλλη μεγάλη επενδυτική εταιρεία ακινήτων, τη Eurobank Properties. Η Fairfax Holdings έχει ανακοινώσει την αύξηση του ποσοστού της στην εισηγμένη εταιρεία, από 19,12% που κατέχει μέχρι σήμερα στο 42%.

Το επόμενο διάστημα η Eurobank Properties θα προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ και το καναδικό fund θα αγοράσει τα δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 20 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ θα ασκήσει και τα δικά του δικαιώματα, επενδύοντας συνολικά περίπου 164 εκατ. ευρώ.

Η Fairfax Financial Holdings είναι ένας σημαντικός διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα τον Καναδά, που διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ. Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα κι έχει έρθει τρεις φορές στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον πρωθυπουργό.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΤΑΪΝΜΕΤΖ
Ο άρχοντας των διαμαντιών

Με περιουσία άνω των 4 δισ. δολαρίων, την οποία έκτισε εμπορευόμενος διαμάντια, ο 57χρονος Μπένι Στάινμετζ είναι, σύμφωνα με το Forbes, ο έκτος πιο πλούσιος Ισραηλινός. Γενικά, το Ισραήλ, παρότι δεν διαθέτει αδαμαντωρυχεία, εξάγει διαμάντια. Η συνολική αξία τους έφτασε τα 8,36 δισ. δολάρια το 2012, πεσμένη λόγω κρίσης.

Σε ηλικία 21 ετών ο Μπένι Στάινμετζ εγκατέλειψε το Ισραήλ για την Αμβέρσα, όπου έζησε τα επόμενα 18 χρόνια. Η βελγική πόλη είναι, εδώ και αιώνες, παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου διαμαντιών, το οποίο ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από ορθόδοξους Εβραίους. Στα πρώτα επαγγελματικά βήματά του, τον Στάινμετζ βοήθησε ένας από τους εμπόρους της Αμβέρσας, ο Αβραάμ Λομπ. Με τη συνδρομή του, ο Στάινμετζ κατόρθωσε να αποκτήσει προσβάσεις σε όλο τον κόσμο.

Το 1978, που ο Μπένι Στάινμετζ άρχισε να δουλεύει για την οικογενειακή εταιρεία (Rubin Steinmetz and Sons), αυτή είχε ένα και μοναδικό γραφείο στο Τελ Αβίβ. Η εταιρεία μετεξελίχθηκε σε Steinmetz Business Group και απέκτησε παρουσία σε Ινδία (Βομβάη), ΗΠΑ (Σικάγο, Νέα Υόρκη), Ευρώπη (Αμβέρσα, Γενεύη) και Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ, Ναμίμπια). Ο κύκλος εργασιών της άρχισε να αυξάνεται, καθώς απέκτησε κάποια ορυχεία, ενώ η έδρα της μεταφέρθηκε στη Γενεύη. Σήμερα είναι η εταιρεία που αγοράζει τα περισσότερα διαμάντια απ’ τον μεγαλύτερο προμηθευτή ακατέργαστων διαμαντιών παγκοσμίως, την De Beers.

Η Benny Steinmetz Group (BSG) ιδρύθηκε αργότερα από τον Ισραηλινό μεγιστάνα, έχει έδρα τη Γενεύη, όπου μένει πλέον ο Στάινμετζ, και αποτελεί το βασικό επενδυτικό όχημα που χρησιμοποιεί. Οι τομείς δραστηριοποίησης των θυγατρικών της, όπως οι BSG Resources Limited (BSGR), BSG Capital Markets και Five Mounts Properties, δεν περιορίζονται στα διαμάντια, αλλά συμπεριλαμβάνουν τους φυσικούς πόρους, την κτηματαγορά και τις κεφαλαιαγορές. Επίσης, ο Στάινμετζ ίδρυσε το diamond.com, απ’ όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει διαμάντια ηλεκτρονικά, ενώ διαθέτει και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της καναδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου Tucows. Πάντως, ο Στάινμετζ δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Το εμπόριο διαμαντιών δεν ήταν ποτέ μια δουλειά για άσπιλες υπολήψεις, ωστόσο, τα προβλήματά του προέρχονται απ’ αλλού. Εξι κράτη -ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Γαλλία, Ισραήλ, Γουινέα- έχουν υπό διερεύνηση τις ενέργειές του. Στο επίκεντρο είναι η παραχώρηση στην BSGR ενός τεράστιου κοιτάσματος σιδήρου στη Γουινέα.

Το πλήγμα
Ο δικτάτορας Κοντέ, που το παραχώρησε το 2008, πέθανε και την εξουσία κατέλαβε με πραξικόπημα ο Μούσα Νταντί Καμαρά. Το καθεστώς του διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ωστόσο ο Στάινμετζ συνεργάστηκε μαζί του. Οταν έπεσε ο Καμαρά, η νέα κυβέρνηση της Γουινέας ακύρωσε την παραχώρηση με βάση στοιχεία για δωροδοκία. Το πλήγμα ήταν τεράστιο για τον Στάινμετζ. Το 2010 είχε ήδη συμφωνήσει για την πώληση του 51% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης -τα οποία είχε αποκτήσει για μόλις 160 εκατομμύρια- έναντι 2,5 δισ. δολαρίων.

Το FBI παγίδευσε συνομιλίες μεταξύ της παλιάς φιλενάδας του Κοντέ και ιθυνόντων της BSGR που θέλησαν να τη δωροδοκήσουν για να σιωπήσει. Με βάση αυτές τις υποκλοπές, συνελήφθη στις ΗΠΑ ο Γάλλος υπήκοος Φρεντερίκ Σιλίνς και βρίσκεται ενώπιον 20ετούς κάθειρξης. Για την ίδια υπόθεση, οι ελβετικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Στάινμετζ στη Γενεύη. Συγχρόνως, μια άλλη επένδυση του Στάινμετζ, σε χρυσωρυχείο στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, κοντεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω της πρωτοφανούς λαϊκής αντίδρασης.

Ο ίδιος αναγκάστηκε να παραμερίσει την απέχθειά του προς τη δημοσιότητα και να δώσει συνέντευξη σε εφημερίδα του Ισραήλ, όπου ισχυρίστηκε ότι η εμπλοκή στη Γουινέα οφείλεται στο μίσος του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Η ίδια εξήγηση δίνεται και για το σχέδιο της Ρόσια Μοντάνα. Ωστόσο και στο Ισραήλ είναι εγκαλούμενος ο Στάινμετζ λόγω των ελάχιστων φόρων που αποδίδει. Μολαταύτα, μέσω του ιδρύματός του, έχει δωρίσει εξοπλισμό στην ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων Τζιβάτι.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63902015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s