Κλειδώνει το κούρεμα καταθέσεων στο Eurogroup

eurogroupmeeting_473_355

Όλα δείχνουν πως ο Σόιμπλε θα ”περάσει” την γραμμή του στο Eurogroup της Πέμπτης, πως δηλαδή θα κουρεύονται καταθέσεις, στο πρότυπο της Κύπρου, σε μελλοντικές διασώσεις προβληματικών τραπεζών, ενώ αρνητικά είναι τα μηνύματα για αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών καθορίζουν τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ευρώπη και όλα δείχνουν πως θα είναι καθοριστικό το Eurogroup της Πέμπτης.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά αφού περνάει ο όρος του Σόιμπλε στο θέμα της διάσωσης προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, και με αυτή τη συμφωνία θέλει να ”κατέβει” στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Β. Σόιμπλε ζητάει να ακολουθείται το Κυπριακό πρότυπο στις αδύναμες τράπεζες, που σημαίνει δηλαδή πως αρμόδιοι για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας θα είναι τα εθνικά κράτη και πρωτίστως οι ιδιώτες μέτοχοι, οι ομολογιούχοι αλλά και οι καταθέτες.

Ταυτόχρονα από δημοσίευμα της Deutsche Welle αποκαλύπτεται πως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί.
Κάτι που εαν τελικά γίνει θα είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη αφού έτσι η Ελλάδα χάνει την δυνατότητα ελάφρυνσης του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φορτώθηκαν στο χρέος.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=250613&catid=13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s