Τρόικα: Στα 2,9 δισ. το δημοσιονομικό κενό, στο 1,5 δισ. το ανέβασε ο Στουρνάρας

st

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές, με αποτέλεσμα, μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ με τα οποία σύμφωνα με την πρώτη θα έκλεινε το δημοσιονομικό κενό του 2014, η μεν ίδια να το έχει τριπλασιάσει αποδεχόμενη ότι αυτό θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ, η δε τρόικα να το προσδιορίζει σε ένα σχεδόν εξαπλάσιο ύψος, περί τα 2,9 δισ. ευρώ.

Η κάλυψη του κενού αυτού είναι το “καυτό” θέμα στην ατζέντα των επαφών κυβέρνησης και δανειστών που είναι προγραμματισμένες, μετά από ένα ολιγοήμερο θρίλερ “έρχονται – δεν έρχονται”, να ξεκινήσουν μεθαύριο το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Έως και την τελευταία στιγμή, άλλες πηγές στις Βρυξέλλες δήλωναν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τα ραντεβού της τρόικας την Τρίτη με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα, άλλες (π.χ. Deutsche Welle και n-tv) ανέφεραν ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση και άλλες (Reuters) ότι “παγώνουν” την επόμενη επίσκεψή τους για έλεγχο στην Αθήνα.

Η συνεχής όμως άνοδος του ποσού που “αποδέχεται” κάνοντας συνεχείς υποχωρήσεις η κυβέρνηση Σαμαρά δείχνει μια προθυμία υπακοής στα κελεύσματα των τροϊκανών. Το “κενό” δεν είναι όμως το μοναδικό θέμα, αφού παράλληλα η τρόικα θα συγγράψει ατύπως μαζί με την κυβέρνηση, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων. Οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να επιδείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα κατά την επίβλεψη της κατάρτισης του νομοσχεδίου, αφού η κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη να τα καταφέρει μόνη της.

Εκτός από την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και το νομοσχέδιο, στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο πλευρών θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους και το Μεσοπρόθεσμο, ενώ, όπως εξυπακούεται λόγω του “κενού”, θα τεθούν επί τάπητος νέα μέτρα.

Τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για την κάλυψη του κενού που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τον επόμενο χρόνο το ελληνικό πρόγραμμα συνίστανται σε ένα μέρος τους σε ορισμένα στοχευμένα, όπως είναι η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, η μείωση των συντάξεων (τις οποίες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας προ ημερών στον ΣΕΤΕ, με το ύψος των περικοπών να φθάνουν έως και το 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από την ηλικία των 60 ετών) και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει στη λίστα και μια σειρά από άλλα μέτρα που επρόκειτο να μπουν στο νέο Μνημόνιο προκειμένου να καλύψουν το κενό τής πέραν του 2014 διετίας (δηλαδή για τα έτη 2015 και 2016) και το οποίο η τρόικα το υπολογίζει τουλάχιστον σε 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από αυτά είτε τμηματικά είτε εν συνόλω σχεδιάζεται να έλθουν ενωρίτερα, για να κλείσει το ζήτημα του κενού του 2014.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, καθώς και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ θα νομοθετηθεί η επί τριετία διατήρηση (έως και το 2016) της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, αλλά και αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο Δημόσιο. Επιπλέον, παραμένει πάντοτε “στο συρτάρι” το σχέδιο για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγεί σε νέες αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2014 – 2017 που θα συντάξουν από κοινού κυβέρνηση και δανειστές. Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον Ιούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ’ αρχάς συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s