Μα ποιος είναι τελικά αυτός ο ”κύριος” Πάχτας ;

Ο-ΠΑΧΤΑΣ-ΔΙΩΧΝΕΙ-ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ-ΤΟΥ-FRANCE-2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.

Γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951. Σπούδασε Χημεία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Το 1986 τοποθετήθηκε νομάρχης Χίου, ενώ το 1988 νομάρχης Έβρου. Εξελέγη Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και επανεξελέγη το 1990, 1993, 1996 και 2000. Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας στο διάστημα 1993-1994 και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο διάστημα 1996-2004.
Τον Δεκέμβριο του 2003 ενεπλάκη στο σκάνδαλο αγοράς και μεταπώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στις 23 Ιανουαρίου 2004 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας της εισαγωγής τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση.
Εκείνο το διάστημα έγινε στόχος έντονης κριτικής από τα ΜΜΕ, αλλά διατήρησε και διατηρεί σημαντικό ποσοστό δημοφιλίας στη Χαλκιδική. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
 

1. 24 01 2004 : Απόλυση Πάχτα από Σημίτη για την τροπολογία – σκάνδαλο

 
Στην απόλυση του μέχρι χθες υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα προχώρησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την κατάθεση της σκανδαλώδους τροπολογίας με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα επέκτασης του ξενοδοχείου «Πόρτο Καράς», σε δασική έκταση, στη Σιδωνία Χαλκιδικής!

Παράλληλα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να επανεξετάσει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όχι μόνο του κ Πάχτα αλλά και των άλλων 9 βουλευτών που συνυπέγραψαν την τροπολογία.

 images 1

Ο κ Πάχτας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά χθες βράδυ, κάτω από την πίεση των γεγονότων και τις δηλώσεις βουλευτών ότι εμφανίστηκαν να υπογράφουν το κείμενο χωρίς πραγματικά να έχουν υπογράψει, παραιτήθηκε, μετά και την αξίωση του πρωθυπουργού, αλλά και του κ Παπανδρέου, την οποία μετέφερε στον πρώην υφυπουργό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ Πάχτας κατέθεσε την τροπολογία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εν αγνοία της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τα γεγονότα, τα οποία εξελίχθηκαν στην ουσία σε πολιτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον κ Πάχτα, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν η Βουλή ψήφισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη τροπολογία για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων από την εταιρεία Πόρτο Καρράς.

Η ψήφιση της τροπολογίας προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι θα καταργηθεί η επίμαχη τροπολογία με νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενημερώθηκε για την εξέλιξη και εξέφρασε την ενόχλησή του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το θέμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία οκτώ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Χρήστου Πάχτα να προωθηθεί η τροπολογία στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ενόχλησή του και ζήτησε να του εξηγηθούν οι λόγοι που υπαγόρευσαν στον κ. Πάχτα την προώθησή της.

Παράλληλα είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που βρισκόταν στη Θεσσαλία και ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε στην απόλυσή του.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π.Κουρουμπλής, του οποίου το όνομα συγκαταλέγεται στους εννέα που υπέγραψαν την τροπολογία, ισχυρίστηκε χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι δεν υπέγραψε την τροπολογία ενώ δεν ήταν καν παρών στο Κοινοβούλιο κατά την ψήφισή της. Επίσης ο βουλευτής κ Διαμαντής υποστήριξε ότι δεν υπέγραψε την τροπολογία, αν και το δικό του όνομα επίσης υπήρχε κάτω από το κείμενο. Ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος υπέγραψε την τροπολογία, ζήτησε «συγγνώμη» για την πράξη του αυτή και μίλησε για προσωπικό του «λάθος». Την τροπολογία είχαν υπογράψει οι Γ. Κίρκος, Κ. Διαμαντής, Σπ. Βούγιας (Θεσσαλονίκης), Ι. Ανθόπουλος (Σερρών), Ν. Στρατηλάτης, (Καβάλας) Π. Κουρουμπλής (Αιτωλοακαρνανίας), Π. Φλώρος (Λάρισας), Θ. Κατσανέβας (Β’ Αθηνών) και Αλ. Χρυσανθακόπουλος (Αχαϊας)

Η ΝΔ

Στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας για το “Πόρτο Καρράς” είχε άλλωστε επανέλθει χθες και η ΝΔ, αξιώνοντας την παραίτηση του υφυπουργού Οικονομίας.

«Οι κ. Σημίτης και Παπανδρέου οφείλουν να ζητήσουν την παραίτηση του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα και να αποβάλουν από τα ψηφοδέλτια τους εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που για δεύτερη φορά συνυπέγραψαν την αμαρτωλή τροπολογία» αξίωνε η Ρηγίλλης, με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Θοδωρή Ρουσόπουλο.

«Πέρασαν 24 ώρες από τότε που ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει θέση για τη βιομηχανία νομοσχεδίων και τις σκανδαλώδεις τροπολογίες που πέφτουν βροχηδόν στη Βουλή» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, μιλώντας παράλληλα για «τροπολογία – σκάνδαλο» που κατατέθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, «προκαλώντας την κοινή γνώμη».

«Η τροπολογία επιτρέπει σε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία να χτίσει μέσα σε δάσος πάνω από 5.000 σπίτια» ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ζητώντας την παραίτηση του Χρήστου Πάχτα.

2. 10 9 2009: O “εντιμότατος” Χρήστος Πάχτας ξαναχτυπά!

“Παρέμβαση” στα ΜΜΕ Χαλκιδικής έκανε στις 3 Ιουλίου ο τέως Υφυπουργός και τέως “Χαλκιδικάρχης” Χρήστος Πάχτας, με την οποία καταγγέλει τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα ως “συκοφάντη, λασπολόγο, υπονομευτή της αναπτυξιακής πορείας της Χαλκιδικής, στρεφόμενο κατά των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας”.

Τον χαρακτήρισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, “χασάπη που βάζει στην κρεατομηχανή και τα ιερά συμφέροντα μιας περιοχής”!

Τα “ιερά συμφέροντα” της Χαλκιδικής, στην παρέμβαση του κ. Πάχτα είναι η μετατροπή 17.000 στρεμμάτων του δάσους του PORTO CARRAS σε απέραντο “τοπίο” πολυτελών κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση, από τον επιχειρηματία και γνωστό για τις χρηματιστηριακές και άλλες επιδόσεις του κ. Στέγγο.

Τα συμφέροντα αυτά είχε επιχειρήσει ο πρώην Υφυπουργός να νομιμοποιήσει με τη γνωστή “τροπολογία Πάχτα” του Ιανουαρίου 2004, που οδήγησε στη βίαια ανατροπή του από τα υψηλά αξιώματα που κατείχε από τον Οκτώβριο 1993.

Αφορμή της τωρινής διένεξης ήταν το PORTO CARRAS, αλλά στην ουσία φαίνεται ότι ο τέως βουλευτής  κ. Πάχτας επιχειρεί να πλήξει τον νυν βουλευτή κ. Δριβελέγκα, για να επανέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής στις προσεχείς εκλογές.
Στην ανακοίνωση του, ο κ. Πάχτας προτρέπει τον κ. Δριβελέγκα και “την όποια παρέα του” να “πούνε ανοιχτά ότι ο επενδυτής πρέπει να φύγει από τη Χαλκιδική, γιατί δεν θέλουμε τέτοιου είδους επενδύσεις στον τόπο μας, ούτε Μεταλλεία, ούτε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης…”.
 images

Το “Παρατηρητήριο” δεν έχει κανένα λόγο να αναμιχθεί στις εσωτερικές διαμάχες κανενός κόμματος. Όμως το θράσος του κ. Πάχτα να μιλά για τα μεταλλεία, τη στιγμή που οι δικές του ενέργειες έχουν οδηγήσει την περιοχή στο μαρασμό και τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο 2004 υποβλήθηκαν από τον κ. Πάχτα δυο “τροπολογίες”: η γνωστή στο πανελλήνιο “Τροπολογία PORTO CARRAS” για τον κ. Στέγκο και η άγνωστη “Τροπολογία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στους κυρίους Μπόμπολα και Κούτρα.

Καταγγείλαμε δημόσια τον κ. Χρήστο Πάχτα  ότι είπε ασύστολα ψεύδη και εξαπάτησε το Κοινοβούλιο . Ότι οργάνωσε και εξετέλεσε την καταλήστευση δημόσιου μεταλλευτικού πλούτου αξίας 20 δις ευρώ και ακίνητης και κινητής περιουσίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τον καταγγείλαμε ότι με τους δικής του έμπνευσης και προώθησης νόμους 2436/1996 και 3220/2004 αμνήστευσε όλους τους υπεύθυνους για “βεβαιωθέντα ή μη” περιβαλλοντικά εγκλήματα σε βάρος του τόπου του, της Β.Χαλκιδικής, και ΧΑΡΙΣΕ στην TVX τις αποζημιώσεις που ΟΦΕΙΛΕ να απαιτήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Όλα όσα κατήγγειλε το “Παρατηρητήριο” για τη δράση του τότε Υφυπουργού  οδήγησαν στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C48/08, πρώην ΝΝ61/08) με την κατηγορία της πώλησης των μεταλλείων με αδιαφανείς διαδικασίες και εξευτελιστικό τίμημα.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο Χρήστος Πάχτας, ως απόλυτος χειριστής της υπόθεσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής επί δέκα ολόκληρα έτη, είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει τον τόπο του, τη Β. Χαλκιδική, να απεξαρτηθεί από το βρόγχο των μεταλλείων και να την οδηγήσει σε μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία. Μπορούσε, αλλά δεν το έκανε. Αντί να απαιτήσει να επουλωθούν οι ζημιές, ο κ. Πάχτας μοίραζε συγχωροχάρτια. Αντί να πρωτοστατήσει στην προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου του και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο φως του ήλιου, οδήγησε τα νιάτα των χωριών στα υπόγεια των μεταλλείων.
Ο κ. Πάχτας αγκάλιασε και προώθησε τη ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ των μεταλλείων και των μεταλλουργιών ως τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναπτυξιακή δυνατότητα για τη Β.Χαλκιδική καταδικάζοντας την σε περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομική υπανάπτυξη.
Για όλα αυτά  ο κ. Πάχτας εξακολουθεί να τηρεί απόλυτη σιωπή.

3. 15 11 2010: Από σήμερα ο Χρήστος Πάχτας είναι δήμαρχος.. (ναι ο γνωστός)

 
Στον Δήμο λοιπόν Αριστοτέλη στην Χαλκιδική (συνένωση Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων), αυτή η χώρα και 6670 πολίτες της, εξέλεξαν δήμαρχο τον Χρήστο Πάχτα. Ναι τον γνωστό Χρήστο Πάχτα με τις τροπολογίες υπέρ Στέγκου, πρώην υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και συμμέτοχο στο σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς. Αποπέμφθηκε τότε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και επιστρέφει δριμύτερος και θεσμικός. Είναι Δήμαρχος

4.  20 12 2012. Το France 2, σε ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο του Πάχτα στην πώληση των μεταλλείων Χαλκιδικης.

Στο γαλλικό κανάλι France 2 σε ρεπορτάζ του για το ξεπούλημα της Ελλάδας, στα 25 περίπου λεπτά της εκπομπής γίνεται εκτενής αναφορά για τα περιουσιακά στοιχεία και την κληρονομιά που έβγαλε η χώρα στο σφυρί (νησιά, λιμάνια, παλάτια, ακόμα και μεταλλεία), καθώς και για τις κακοδαιμονίες της χώρας. Ωστόσο, στο επεισόδιο, αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι το τελευταίο 10λεπτο με το ρεπορτάζ για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και την Καναδική εταιρεία Ελντοράντο.
Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρεται στον ρόλο Πάχτα στην υπόθεση, ενώ η δημοσιογράφος τον συναντά για να μάθει και τη δική του άποψη για τις κατηγορίες που τον θέλουν να έχει αποκομίσει προσωπικά οφέλη από την εξαγορά των μεταλλείων από την Ελντοράντο. Μάλιστα, η δημοσιογράφος δεν διστάζει να τον ρωτήσει κατάμουτρα! Ο κ. Πάχτας πετά το μικρόφωνο και αποχωρεί θιγμένος. Η δημοσιογράφος προχωρεί ένα βήμα παρακάτω και συνομιλεί στο τηλέφωνο με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας ο οποίος ομολογεί απροκάλυπτα πως ο Χρ. Πάχτας τους στήριζε πάντα αναφορικά με την μεταλλευτική εκμετάλλευση, με αντάλλαγμα να προσληφθούν «οι δικοί του».

«Στην Ελλάδα», λοιπόν, «όλα πωλούνται» αναφέρει στην κατακλείδα της η δημοσιογράφος, «σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, είναι επείγον να γεμίσουν τα ταμεία με ό,τι πωλείται, που περιλαμβάνει εκτός από την κληρονομία της κι ένα κομμάτι από την ψυχή της».

5. 31 Αυγούστου 2013: Χαλκιδική . Ο Χρηστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση

Συγκέντρωση κατοίκων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής καθώς οι κάτοικοι κλήθηκαν από το τοπικό συμβούλιο προκειμένου ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας να τους ανακοινώσει ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο και ότι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου στο νερό εντοπίστηκε μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού. Εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα στο νερό διαμαρτυρόμενοι για την μυρωδιά του. Να σημειωθεί ότι αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα των κατοίκων σχετικά με το αν η ακαταλληλότητα του νερού λόγω της συγκέντρωσης αρσενικού συνδέεται με τις γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να κάνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις πηγές του χωριού οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό.
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, ο Χρήστος Πάχτας δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους κατοίκους, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει κι αποχώρησε.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ …….
Δείτε και το σχετικό ρεπορταζ του Γαλλικού καναλιού:

http://diulistirio.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6652.html

Εκείνο το διάστημα έγινε στόχος έντονης κριτικής από τα ΜΜΕ, αλλά διατήρησε και διατηρεί σημαντικό ποσοστό δημοφιλίας στη Χαλκιδική. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη δήμαρχος στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
 

1. 24 01 2004 : Απόλυση Πάχτα από Σημίτη για την τροπολογία – σκάνδαλο

 
Στην απόλυση του μέχρι χθες υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα προχώρησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την κατάθεση της σκανδαλώδους τροπολογίας με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα επέκτασης του ξενοδοχείου «Πόρτο Καράς», σε δασική έκταση, στη Σιδωνία Χαλκιδικής!

Παράλληλα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να επανεξετάσει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όχι μόνο του κ Πάχτα αλλά και των άλλων 9 βουλευτών που συνυπέγραψαν την τροπολογία.

Ο κ Πάχτας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά χθες βράδυ, κάτω από την πίεση των γεγονότων και τις δηλώσεις βουλευτών ότι εμφανίστηκαν να υπογράφουν το κείμενο χωρίς πραγματικά να έχουν υπογράψει, παραιτήθηκε, μετά και την αξίωση του πρωθυπουργού, αλλά και του κ Παπανδρέου, την οποία μετέφερε στον πρώην υφυπουργό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ Πάχτας κατέθεσε την τροπολογία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εν αγνοία της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τα γεγονότα, τα οποία εξελίχθηκαν στην ουσία σε πολιτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον κ Πάχτα, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν η Βουλή ψήφισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη τροπολογία για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων από την εταιρεία Πόρτο Καρράς.

Η ψήφιση της τροπολογίας προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι θα καταργηθεί η επίμαχη τροπολογία με νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενημερώθηκε για την εξέλιξη και εξέφρασε την ενόχλησή του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το θέμα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία οκτώ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Χρήστου Πάχτα να προωθηθεί η τροπολογία στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ενόχλησή του και ζήτησε να του εξηγηθούν οι λόγοι που υπαγόρευσαν στον κ. Πάχτα την προώθησή της.

Παράλληλα είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που βρισκόταν στη Θεσσαλία και ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε στην απόλυσή του.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π.Κουρουμπλής, του οποίου το όνομα συγκαταλέγεται στους εννέα που υπέγραψαν την τροπολογία, ισχυρίστηκε χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι δεν υπέγραψε την τροπολογία ενώ δεν ήταν καν παρών στο Κοινοβούλιο κατά την ψήφισή της. Επίσης ο βουλευτής κ Διαμαντής υποστήριξε ότι δεν υπέγραψε την τροπολογία, αν και το δικό του όνομα επίσης υπήρχε κάτω από το κείμενο. Ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος υπέγραψε την τροπολογία, ζήτησε «συγγνώμη» για την πράξη του αυτή και μίλησε για προσωπικό του «λάθος». Την τροπολογία είχαν υπογράψει οι Γ. Κίρκος, Κ. Διαμαντής, Σπ. Βούγιας (Θεσσαλονίκης), Ι. Ανθόπουλος (Σερρών), Ν. Στρατηλάτης, (Καβάλας) Π. Κουρουμπλής (Αιτωλοακαρνανίας), Π. Φλώρος (Λάρισας), Θ. Κατσανέβας (Β’ Αθηνών) και Αλ. Χρυσανθακόπουλος (Αχαϊας)

Η ΝΔ

Στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας για το “Πόρτο Καρράς” είχε άλλωστε επανέλθει χθες και η ΝΔ, αξιώνοντας την παραίτηση του υφυπουργού Οικονομίας.

«Οι κ. Σημίτης και Παπανδρέου οφείλουν να ζητήσουν την παραίτηση του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα και να αποβάλουν από τα ψηφοδέλτια τους εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που για δεύτερη φορά συνυπέγραψαν την αμαρτωλή τροπολογία» αξίωνε η Ρηγίλλης, με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Θοδωρή Ρουσόπουλο.

«Πέρασαν 24 ώρες από τότε που ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει θέση για τη βιομηχανία νομοσχεδίων και τις σκανδαλώδεις τροπολογίες που πέφτουν βροχηδόν στη Βουλή» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, μιλώντας παράλληλα για «τροπολογία – σκάνδαλο» που κατατέθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, «προκαλώντας την κοινή γνώμη».

«Η τροπολογία επιτρέπει σε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία να χτίσει μέσα σε δάσος πάνω από 5.000 σπίτια» ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ζητώντας την παραίτηση του Χρήστου Πάχτα.

2. 10 9 2009: O “εντιμότατος” Χρήστος Πάχτας ξαναχτυπά!

“Παρέμβαση” στα ΜΜΕ Χαλκιδικής έκανε στις 3 Ιουλίου ο τέως Υφυπουργός και τέως “Χαλκιδικάρχης” Χρήστος Πάχτας, με την οποία καταγγέλει τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα ως “συκοφάντη, λασπολόγο, υπονομευτή της αναπτυξιακής πορείας της Χαλκιδικής, στρεφόμενο κατά των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας”.

Τον χαρακτήρισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, “χασάπη που βάζει στην κρεατομηχανή και τα ιερά συμφέροντα μιας περιοχής”!

Τα “ιερά συμφέροντα” της Χαλκιδικής, στην παρέμβαση του κ. Πάχτα είναι η μετατροπή 17.000 στρεμμάτων του δάσους του PORTO CARRAS σε απέραντο “τοπίο” πολυτελών κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση, από τον επιχειρηματία και γνωστό για τις χρηματιστηριακές και άλλες επιδόσεις του κ. Στέγγο.

Τα συμφέροντα αυτά είχε επιχειρήσει ο πρώην Υφυπουργός να νομιμοποιήσει με τη γνωστή “τροπολογία Πάχτα” του Ιανουαρίου 2004, που οδήγησε στη βίαια ανατροπή του από τα υψηλά αξιώματα που κατείχε από τον Οκτώβριο 1993.

Αφορμή της τωρινής διένεξης ήταν το PORTO CARRAS, αλλά στην ουσία φαίνεται ότι ο τέως βουλευτής  κ. Πάχτας επιχειρεί να πλήξει τον νυν βουλευτή κ. Δριβελέγκα, για να επανέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής στις προσεχείς εκλογές.
Στην ανακοίνωση του, ο κ. Πάχτας προτρέπει τον κ. Δριβελέγκα και “την όποια παρέα του” να “πούνε ανοιχτά ότι ο επενδυτής πρέπει να φύγει από τη Χαλκιδική, γιατί δεν θέλουμε τέτοιου είδους επενδύσεις στον τόπο μας, ούτε Μεταλλεία, ούτε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης…”.

Το “Παρατηρητήριο” δεν έχει κανένα λόγο να αναμιχθεί στις εσωτερικές διαμάχες κανενός κόμματος. Όμως το θράσος του κ. Πάχτα να μιλά για τα μεταλλεία, τη στιγμή που οι δικές του ενέργειες έχουν οδηγήσει την περιοχή στο μαρασμό και τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο 2004 υποβλήθηκαν από τον κ. Πάχτα δυο “τροπολογίες”: η γνωστή στο πανελλήνιο “Τροπολογία PORTO CARRAS” για τον κ. Στέγκο και η άγνωστη “Τροπολογία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στους κυρίους Μπόμπολα και Κούτρα.

Καταγγείλαμε δημόσια τον κ. Χρήστο Πάχτα  ότι είπε ασύστολα ψεύδη και εξαπάτησε το Κοινοβούλιο . Ότι οργάνωσε και εξετέλεσε την καταλήστευση δημόσιου μεταλλευτικού πλούτου αξίας 20 δις ευρώ και ακίνητης και κινητής περιουσίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τον καταγγείλαμε ότι με τους δικής του έμπνευσης και προώθησης νόμους 2436/1996 και 3220/2004 αμνήστευσε όλους τους υπεύθυνους για “βεβαιωθέντα ή μη” περιβαλλοντικά εγκλήματα σε βάρος του τόπου του, της Β.Χαλκιδικής, και ΧΑΡΙΣΕ στην TVX τις αποζημιώσεις που ΟΦΕΙΛΕ να απαιτήσει το Ελληνικό Δημόσιο. Όλα όσα κατήγγειλε το “Παρατηρητήριο” για τη δράση του τότε Υφυπουργού  οδήγησαν στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C48/08, πρώην ΝΝ61/08) με την κατηγορία της πώλησης των μεταλλείων με αδιαφανείς διαδικασίες και εξευτελιστικό τίμημα.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο Χρήστος Πάχτας, ως απόλυτος χειριστής της υπόθεσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής επί δέκα ολόκληρα έτη, είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει τον τόπο του, τη Β. Χαλκιδική, να απεξαρτηθεί από το βρόγχο των μεταλλείων και να την οδηγήσει σε μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία. Μπορούσε, αλλά δεν το έκανε. Αντί να απαιτήσει να επουλωθούν οι ζημιές, ο κ. Πάχτας μοίραζε συγχωροχάρτια. Αντί να πρωτοστατήσει στην προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου του και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο φως του ήλιου, οδήγησε τα νιάτα των χωριών στα υπόγεια των μεταλλείων.
Ο κ. Πάχτας αγκάλιασε και προώθησε τη ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ των μεταλλείων και των μεταλλουργιών ως τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναπτυξιακή δυνατότητα για τη Β.Χαλκιδική καταδικάζοντας την σε περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομική υπανάπτυξη.
Για όλα αυτά  ο κ. Πάχτας εξακολουθεί να τηρεί απόλυτη σιωπή.

3. 15 11 2010: Από σήμερα ο Χρήστος Πάχτας είναι δήμαρχος.. (ναι ο γνωστός)

 
Στον Δήμο λοιπόν Αριστοτέλη στην Χαλκιδική (συνένωση Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων), αυτή η χώρα και 6670 πολίτες της, εξέλεξαν δήμαρχο τον Χρήστο Πάχτα. Ναι τον γνωστό Χρήστο Πάχτα με τις τροπολογίες υπέρ Στέγκου, πρώην υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και συμμέτοχο στο σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς. Αποπέμφθηκε τότε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και επιστρέφει δριμύτερος και θεσμικός. Είναι Δήμαρχος

4.  20 12 2012. Το France 2, σε ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο του Πάχτα στην πώληση των μεταλλείων Χαλκιδικης.

Στο γαλλικό κανάλι France 2 σε ρεπορτάζ του για το ξεπούλημα της Ελλάδας, στα 25 περίπου λεπτά της εκπομπής γίνεται εκτενής αναφορά για τα περιουσιακά στοιχεία και την κληρονομιά που έβγαλε η χώρα στο σφυρί (νησιά, λιμάνια, παλάτια, ακόμα και μεταλλεία), καθώς και για τις κακοδαιμονίες της χώρας. Ωστόσο, στο επεισόδιο, αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι το τελευταίο 10λεπτο με το ρεπορτάζ για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και την Καναδική εταιρεία Ελντοράντο.
Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρεται στον ρόλο Πάχτα στην υπόθεση, ενώ η δημοσιογράφος τον συναντά για να μάθει και τη δική του άποψη για τις κατηγορίες που τον θέλουν να έχει αποκομίσει προσωπικά οφέλη από την εξαγορά των μεταλλείων από την Ελντοράντο. Μάλιστα, η δημοσιογράφος δεν διστάζει να τον ρωτήσει κατάμουτρα! Ο κ. Πάχτας πετά το μικρόφωνο και αποχωρεί θιγμένος. Η δημοσιογράφος προχωρεί ένα βήμα παρακάτω και συνομιλεί στο τηλέφωνο με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας ο οποίος ομολογεί απροκάλυπτα πως ο Χρ. Πάχτας τους στήριζε πάντα αναφορικά με την μεταλλευτική εκμετάλλευση, με αντάλλαγμα να προσληφθούν «οι δικοί του».

«Στην Ελλάδα», λοιπόν, «όλα πωλούνται» αναφέρει στην κατακλείδα της η δημοσιογράφος, «σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, είναι επείγον να γεμίσουν τα ταμεία με ό,τι πωλείται, που περιλαμβάνει εκτός από την κληρονομία της κι ένα κομμάτι από την ψυχή της».

5. 31 Αυγούστου 2013: Χαλκιδική . Ο Χρηστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση

Συγκέντρωση κατοίκων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής καθώς οι κάτοικοι κλήθηκαν από το τοπικό συμβούλιο προκειμένου ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας να τους ανακοινώσει ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο και ότι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου στο νερό εντοπίστηκε μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού. Εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα στο νερό διαμαρτυρόμενοι για την μυρωδιά του. Να σημειωθεί ότι αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα των κατοίκων σχετικά με το αν η ακαταλληλότητα του νερού λόγω της συγκέντρωσης αρσενικού συνδέεται με τις γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να κάνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις πηγές του χωριού οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό.
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, ο Χρήστος Πάχτας δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους κατοίκους, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει κι αποχώρησε.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ …….

– See more at: http://diulistirio.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6652.html#sthash.j8JDgXEd.dpuf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s