Όταν ο Βενιζέλος έκανε την αγιογραφία της Abu Dhabi Mar

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη στα ελληνικά πολιτικά και οικονομικά δρώμενα η Abu Dhabi Mar, η εταιρία δηλαδή του Ισκαντάρ Σάφα, που με την βοήθεια του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέλαβε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δύο χρόνια μετά τα ναυπηγεία παραμένουν κλειστά, οι εργαζόμενοι απλήρωτοι περισσότερο από έναν χρόνο και το ελληνικό Δημόσιο έχοντας καταβάλει προκαταβολικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έρμαιο του Ισκαντάρ Σάφα. Του ανθρώπου του οποίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις μίας ξένης εταιρίας, φιλοτεχνεί την αγιογραφία του στην Υποεπιτροπή που ήταν αρμόδια για θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία κατά το ΣΥΡΙΖΑ συστήθηκε μόνο και μόνο για να διαχωριστεί το όνομα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη δικογραφία για τα υποβρύχια που έβαλε στο κάδρο μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της υποεπιτροπής της Βουλής ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικαλούμενος απόλυτο χάος που παρέλαβε και τον κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους 1.300 εργαζόμενοι – πράγμα που έκανε και ο φυλακισθείς Άκης Τσοχατζόπουλος -, επιλήφθηκε του θέματος και διεκδίκησε από την ThyssenKrupp Marine Systems «μία συμφωνημένη συνολική λύση». Το ελληνικό δημόσιο όρισε ως ανεξάρτητο εκτιμητή την Lazard Freres, μέσω της οποίας η γερμανική εταιρία θα προέβαινε σε μία πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των ναυπηγείων και για την πρόταση «ενός εταιρικού σχήματος που θα αναλάμβανε την πλειοψηφία των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια για να μην πάρει πάνω του το βάρος της απόφασης, πέταξε το μπαλάκι στην Lazard Freres, μέσω της οποίας επιχειρεί να προσδώσει μία «νομιμοποίηση» της παραχώρησης των ναυπηγείων στην Abu Dhabi Mar. Ισχυρίστηκε κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην υποεπιτροπή ότι κατόπιν σχετικής πρότασης των γερμανών, «υπάρχει μια αξιόπιστη υπεύθυνη λύση, αυτή της Abu Dhabi Mar, προκειμένου να της μεταβιβαστεί από την ThyssenKrupp το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων».

Παρά το γεγονός ότι συμφωνα με τα όσα είπε στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, η εταιρία του Ισκαντάρ Σάφα ήταν πρόταση των γερμανών ιδιοκτητών των ναυπηγείων, στη συνέχεια ξεκίνησε ενώπιον των μελών της επιτροπής το φιλοτέχνημα μίας αγιογραφίας της εν λόγω εταιρίας. Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:

«Ενημερωθήκαμε ότι η Abu Dhabi Mar είναι ούτως ή άλλως στρατηγικός εταίρος της ThyssenKrupp, διότι η προηγούμενη μεταβιβάζει στην Abu Dhabi Mar την πλειοψηφία των εταιρειών της, που αναπτύσσουν ναυπηγικές δραστηριότητες στη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, τον έλεγχο του ιστορικού Ναυπηγείου Βlohm Voss στο Αμβούργο, όπου κατασκευάζονται και επισκευάζονται εδώ και δεκαετίες τα πολεμικά πλοία επιφανείας, καθώς και εμπορικά πλοία.
Άρα, η Abu Dhabi Mar δεν είναι απλώς παρούσα στην Ελλάδα, είναι παρούσα και στη Γερμανία. Είναι μια εταιρία, που όπως μας βεβαιώνει η Lazard Freres ελέγχεται κατά 70% από την πριγκηπική οικογένεια του Εμιράτου και κατά 30% από την οικογένεια Safa. Η οικογένεια Safa, που εκπροσωπείται από τον κύριο Iskandar Safa, είναι γνωστή στη ναυπηγική αγορά της Ευρώπης, διότι εδώ και πάρα πολύ καιρό ελέγχει μια μεσαίου μεγέθους γαλλική ναυπηγική εταιρεία, την CMN στο Χερβούργο».

Αφού λοιπόν ολοκληρώνει την αγιογραφία δια χειρός Lazard Freres και το προκαταβολικό ξέπλυμα της Abu Dhabi Mar, «φορτώνει» την επιλογή της εταιρίας που οδήγησε στο λουκέτο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον ανεξάρτητο εκτιμητή. Συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Βενιζέλος: «Έχοντας, λοιπόν, τις βεβαιώσεις δύο κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα της Γερμανίας (διότι κατά τη γερμανική νομοθεσία ελέγχονται οι μεταβιβάσεις αυτού του τύπου στη Γερμανία) και του Abu Dhabi, δεχθήκαμε την επί της αρχής πρόταση της Lazard να θεωρήσουμε αξιόπιστο εταίρο την Abu Dhabi Mar. Έτσι, άρχισε ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων, παράλληλα για το μετοχικό σχήμα και το σχήμα διοίκησης των Ναυπηγείων, καθώς και για την επίλυση διαφορών σε σχέση με τα υποβρύχια».

 

http://www.koutipandoras.gr/45749/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s