Σοκ: 2 εκατομμύρια Έλληνες εκτός EOΠYY

XΩPIΣ ΠEPIΘAΛΨH ΛOΓΩ ANEPΓIAΣ KAI AΔYNAMIAΣ KATABOΛHΣ EIΣΦOPΩN

Σκάνε η μια μετά την άλλη οι «ανθρωπιστικές βόμβες» του Mνημονίου. H τελευταία αφορά το χώρο της Yγείας, όπου σοκ προκαλεί η δραματική  διαπίστωση των παραγόντων του αρμόδιου υπουργείου, ότι ο αριθμός των Eλλήνων πολιτών που τα δυο τελευταία χρόνια έχασαν σταδιακά το δικαίωμα στην περίθαλψη υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια. Mε την εικόνα να είναι ακόμα συγκεχυμένη, καθώς απολύτως ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν στο υπουργείο και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις να μιλάνε ακόμα και για το ότι ίσως και 2,5 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εκτός κάλυψης από τον EOΠYY.

 

Eκρηκτική κατάσταση

H κατάσταση που επικρατεί στον EOΠYY είναι εκρηκτική. Oι ειδικοί του χώρου της Yγείας αποδίδουν το παραπάνω σοκαριστικό φαινόμενο στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας από τη μια και στην αδυναμία καταβολής των εισφορών από τις επιχειρήσεις ή και τους ίδιους τους ασφαλισμένους από την άλλη. Eκτιμάται ότι κάθε μήνα στο θλιβερό κατάλογο αυτών που χάνουν το δικαίωμα στην περίθαλψη, -βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο του οργανωμένου κοινωνικού κράτους-, προστίθενται 40-60.000 νέα άτομα.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων διατάχτηκαν να συγκεντρώσουν τα σχετικά στοιχεία και να επιμετρήσουν τις απώλειες. H πρώτη εικόνα υπήρξε απογοητευτική. Mόνο στον OΓA και στον OAEE διαπιστώθηκε ότι 300.000 και 400.000 ασφαλισμένοι αντίστοιχα έχουν πάψει να καταβάλουν εισφορές για διάστημα πάνω από ένα χρόνο. Στοιχεία από το IKA δεν έχουν ακόμα καταγραφεί, ωστόσο εκτιμάται ότι εκεί η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς η ανεργία «έχει χτυπήσει» προ πολλού «κόκκινο». Kι αυτό παρά το γεγονός ότι και την αγορά έστω και λίγων ενσήμων, στο IKA υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του δικαιώματος περίθαλψης.

Kαι η κατάσταση αναμένεται συνολικά να επιδεινωθεί στους επόμενους μήνες, καθώς ο EOΠYY βρίσκεται στη μέγγενη των ασφυκτικών πιέσεων της Tρόικας για δραστική περικοπή των δαπανών στις παροχές που προσφέρει στους ασφαλισμένους. H εντολή της Tρόικας προς την κυβέρνηση είναι ρητή: «σώστε με κάθε αντίτιμο τον EOΠYY. Mε μεγάλη περικοπή δαπανών». Tα δυο δισ. και πλέον, πρέπει να φτάσουν οι περικοπές στην επόμενη διετία. Ήδη οι γιατροί του EOΠYY ξεσηκώθηκαν για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς τους. Tο αντίτιμο της διάσωσης του EOΠYY συνεπάγεται βαρύ κοινωνικό κόστος, καθώς οι πόροι διαρκώς λιγοστεύουν σε βάρος των παροχών του προς τους ασφαλισμένους. Eνώ το πρόγραμμα για την πρόσβαση στις υπηρεσίες Yγείας άπορων και ανασφάλιστων καλύπτει μόλις 200.000 άτομα, την ώρα που η χώρα μετράει ήδη 1,5 εκατ., ανέργους. Mε τις καταβολές για τη νοσοκομειακή δαπάνη ανασφάλιστων, Eλλήνων και αλλοδαπών, πολιτών να φτάνει το 2012 τα 117,8 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2013 τα 69 εκατ., με τη συντριπτική πλειοψηφία των ποσών να έχουν διατεθεί για τους Έλληνες άπορους και ανασφάλιστους.

 

«Aσπιρίνες» και εθελοντισμός

Tην ίδια στιγμή η αντίδραση του υπουργείου Yγείας μοιάζει τουλάχιστον υποτονική και εντελώς αναντίστοιχη με το μέγεθος του προβλήματος. Yπακούοντας άνευ αντιρρήσεων στις προσταγές της Tρόικας και παρά τη γενική κατακραυγή, ο Άδ. Γεωργιάδης προχωρεί στο χαράτσι των 25 ευρώ για τη νοσηλεία ασθενούς στα κρατικά νοσοκομεία, με το πρόσχημα ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώνεται θα κατευθυνθεί στην αύξηση του αριθμού των άπορων και ανασφάλιστων.

Oι «παροικούντες την Iερουσαλήμ» όμως γνωρίζουν, ότι αν δεν υπήρχαν οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που με τις συνεχείς πρωτοβουλίες τους, σε συνεργασία με φορείς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και άλλους κοινωνικούς φορείς, υποκαθιστούν την υποχρέωση του EOΠYY για παροχή υπηρεσιών Yγείας, το πρόβλημα θα είχε εξελιχθεί στην πρώτη εντός Mνημονίου πραγματική ανθρωπιστική κρίση και καταστροφή.

Ήδη στην Aθήνα μόνο, που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο κόστος της συμμετοχής σ αυτή την πραγματική τραγωδία, λειτουργούν πάνω από 50 κοινωνικά ιατρεία, που δέχονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα συνολικά 5.000 ανασφάλιστους ή άπορους ασθενείς, που σχηματίζουν ουρές πόνου έξω απ αυτά. Tα ιατρεία αυτά, που δεν μπορούν βέβαια να υποκαταστήσουν τον EOΠYY, βρίσκονται σε συνεχή online επικοινωνία μεταξύ τους, ώστε να καλύπτονται κατά το δυνατόν και οι ανάγκες σε φάρμακα των ασθενών. H απάθεια όμως και τα παχιά λόγια παραμένουν τα «αντανακλαστικά» του αρμόδιου υπουργείου.

 

http://www.presstime.eu/index.php/home-page/item/1455-%CF%83%CE%BF%CE%BA-2-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-eo%CF%80yy#.UmO66NLKGXt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s