Οι δράστες της επίθεσης στη Μarfin – Ποιοι είναι και πώς ακριβώς έκαναν την επίθεση

 

Μέλη του σκληρού πυρήνα των αντιεξουσιαστών είναι οι δύο φερόμενοι ως δράστες των δολοφονικών επιθέσεων στην τράπεζα Marfin -όπου βρήκαν το θάνατο τρεις νέοι άνθρωποι- και στο βιβλιοπωλείο Ιανός -όπου κινδύνεψαν 24 άτομα. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες οι οποίοι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμπονται σε δίκη.

marfin-660_1

Σύμφωνα με το βούλευμα, το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Realnews, δράστης της επίθεσης στην τράπεζα είναι ο Θεόδωρος Σίψας, ο οποίος και παραπέμπεται να δικαστεί για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Ως υπαίτιος στο βιβλιοπωλείο Ιανός κατηγορείται ο Παύλος Αντρέεβ ο οποίος βαρύνεται με τα αδικήματα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Πώς έγινε η επίθεση στη Marfin

Στη σελίδα 29 του βουλεύματος, το οποίο δημοσιεύει η Realnews, περιγράφεται πως ο βασικός κατηγορούμενος Θεόδωρος Σίψας. βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενήργησε μαζί με δύο ακόμα δράστες με ανθρωποκτόνο δόλο και πρόθεση.«Ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου…και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της Αγγελική Παπαθανασίου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη».

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο κατηγορούμενος μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και τους «ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου», δηλαδή 24 άτομα. Το ότι δεν το πέτυχε, δεν οφείλεται, λένε οι δικαστές, σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια.

Οι δικαστές σημειώνουν πως οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες βήμα βήμα και υπήρχε ολόκληρη ομάδα που εκτελούσε το σχέδιο εφοδιασμένη με ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και σακίδια ωμοπλάτης και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Η εν λόγω ομάδα λίγο πριν την επίθεση είχε συνάντηση στο μέσο της Σταδίου όπου και συντόνισε τις επιθέσεις. .

Στη συνέχεια η ομάδα έσπασε σε δύο κομμάτια, μία με τέσσερις δράστες οι οποίοι και επιτέθηκαν στον Ιανό και μία ακόμα αποτελούμενη από τρεις -και υπό τον προστατευτικό κλοιό άλλων- η οποία κινήθηκε κατά της Marfin. Στην ομάδα, αυτή, όπως σημειώνεται στο βούλευμα συμμετείχε και μια ξανθιά γυναίκα.

Πώς έγινε η επίθεση στον Ιανό

Κατά τους δικαστές ο ένας από την ομάδα που κινήθηκε κατά του Ιανού έσπασε την τζαμαρία με βαριοπούλα και οι υπόλοιποι τρεις έριξαν τις βόμβες μολότοφ τις οποίες μάλιστα έφτιαξαν επί τόπου.

Μάλισα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα που αποκαλύπτει η Real News ένα άτομο από την ομάδα που κινήθηκε κατά του Ιανού φώναξε «θα σας κάψω» και αφενός εκσφενδόνισε μέσα στο βιβλιοπωλείο τον εκρηκτικο μηχανισμό και περιέλουσε με βενζίνη ένα άτομο που μάλιστα οι δικαστές κατονομάζουν. Ολα αυτά ενώ οι γύρω του τον προέτρεπαν να μην ρίξει τον εκρηκτικό μηχανισμό καθώς θα κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές.

Με ανάλογο τρόπο περιγράφεται ότι έγινε και η επίθεση στο κτίριο της Marfin όπου βρήκαν το θάνατο ένας άνδρας και δυο γυναίκες μια εκ των οποίων ήταν, μάλιστα και έγκυος.

Σκληροί αντιεξουσιαστές οι δράστες

Σύμφωνα με τη Real News οι δύο δράστες είναι σκληροί αντιεξουσιαστές οι οποίοι μάλιστα έχουν προσαχθεί δεκάδες φορές στην κρατική ασφάλεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων μπαχαλάκηδων στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, τα ονόματά τους κατεγράφησαν σε πληροφοριακό σημείωμα της Αντιτρομοκρατικής γιατί είχαν στενές σχέσεις με τρεις από τους μετέπειτα προφυλακισμένους για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

13 Οκτωβρίου 2013

http://arouraios.gr/2013/10/oi-drastes-stin-marfin/

Τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς της εμπρηστικής επίθεσης στη Marfin το Μάιο του 2010 αλλα και στον Ιανό, παραπέμπει σε δίκη, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με το βούλευμα που φέρνει στο φως η Real News, δράστης της επίθεσης είναι ο Θ. Σ. ο οποίος και παραπέμπεται να δικαστεί για τα εγκλήματα της “ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του”.

Μαζί με τον Θ.Σ. παραπέμπεται και ο Π.Α. ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Κατηγορείται για τα αδικήματα της “απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του”.

Το βούλευμα συντάχθηκε τον περασμένο Μάϊο αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης

Στις 29 σελίδες του βουλεύματος περιγράφεται πώς ενήργησαν οι δράστες: “Ο Θ.Σ. Ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και απο κοινού με έτερους δύο αγνώσους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται κατάστημα της ανώνυμου τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία MARFIN-EGNATIA BANK και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σ. εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη…”.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο Θ.Σ. μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες (που δεν κατάφερε να εντοπίσει η ανάκριση) είχε πρόθεση να σκοτώσει όχι μόνο τους τρεις αλλά και τους “ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου -24 άτομα – πλην όμως η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική του βούληση και υπαναχώρηση αλλά ένεκα εξωτερικών εμποδίων και δη εξαιτίας του ότι τα ανωτέρω 24 άτομα κατόρθωσαν μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς να απομακρυνθούν από το ως άνω φλεγόμενο κτήριο…» .

Πώς έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με τους δικαστές οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες βήμα – βήμα: «μια ομάδα νεαρών ατόμων, περί των έντεκα με δώδεκα στον αριθμό τα οποία έφεραν μαζί τους ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες, σακίδια ωμοπλάτης και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με υφασμάτινα τεμάχια, σκούφους κεφαλής, γάντια και καλύπτρα αντιασφυξίας,και υπό τον προστατευτικό κλοιό ετέρων προσώπων της ανωτέρω ομάδας στον οποίο συμμετείχε και θήλυ πρόσωπο με ξανθό χρώμα μαλλιών” κατευθύνθηκε προς το υποκατάστημα της Marfin.

Κατά τους δικαστές, από τα παριστάμενα έξω απο το βιβλιοπωλείο Ιανός τέσσερα άτομα της υποομάδας, το ένα από αυτά έσπασε με βαριοπούλα την τζαμαρία του καταστήματος και τα άλλα τρία άτομα έριξαν τις μολότοφ τις οποίες κατασκεύασαν επί τόπου.

“Να καείτε μ…να να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε”

Το βούλευμα αναφέρει επίσης πως “στις προτροπές των υπαλλήλων της τράπεζας οι οποίοι απο τους εξώστες τους καλούσαν να μην προβούν στον εμπρησμό λόγω των υπαρχόντων ανθρώπων εντός αυτής εκείνοι ουδόλως υπαναχώρησαν αλλα αντιθέτως απευθυνόμενα κυνικά τους υπαλλήλους με τις φράσεις “Να καείτε μ…να να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε”, επέδραμαν στην ανωτέρω τράπεζα…”.

Πηγή: newsit.gr

http://www.pontos-news.gr/permalink/16171.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s