”Αποφασίστε γρήγορα: Γιγαντιαίο κούρεμα χρέους ή επιστροφή στη δραχμή”

”Για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη θα πρέπει είτε να εγκαταλείψει το ευρώ είτε η Ευρώπη να αποφασίσει πως θα την επιδοτεί για πάντα, αλλιώς λόγω χρέους μην περιμένετε επενδυτές” δηλώνει ξεκάθαρα ο Ελ Αριάν, πρόεδρος της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα Pimco.

«Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μια άφεση χρέους. Οριστικά» δηλώνει χαρακτηριστικά στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, προσθέτοντας ότι «ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, «όσο οι χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται μία αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους αυτές οι χώρες χρειάζονται επειγόντως, δεν επιστρέφουν. Έτσι η κατάσταση δεν βελτιώνεται». 

«Για να μπορέσει μια χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ» εκτιμά ο πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να προκύψει ένα σημαντικό „κούρεμα“ του χρέους».

Θα αποχωρήσουν Ελλάδα και Κύπρος από το ευρώ;

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν συνιστά -ει δυνατόν- σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. «Εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην Γερμανία και τους άλλους εταίρους να σταθμίσουν τις εναλλακτικές επιλογές με επίγνωση ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο δρόμο προς τα εκεί είναι κρίσιμο το ερώτημα εάν αυτές οι χώρες θα αποχωρήσουν από το ευρώ ή αν θα είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να τις επιδοτούν στο διηνεκές. Την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβει η Ευρώπη, από κοινού και γρήγορα (…) Ει δυνατόν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο να μην πάει σε αυτές τις χώρες και οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση την ευθύνη για τα χρέη».

Δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρεζά Μογκαντάμ, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της για την μείωση του χρέους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Θα υπάρξει μία χρονική στιγμή που θα εξετασθεί. Αλλά τώρα δεν είναι η στιγμή. Θα γίνει ίσως στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε ο Μογκαντάμ που επαίνεσε τις «τεράστιες προσπάθειες» της Ελλάδας στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=244811&catid=13

Advertisements

One response to “”Αποφασίστε γρήγορα: Γιγαντιαίο κούρεμα χρέους ή επιστροφή στη δραχμή”

  1. Το ΔΝΤ ζητά έκτακτο φόρο στις καταθέσεις

    Επιβολή φόρου 10% στις καθαρές καταθέσεις όλων των κατοίκων της Ευρωζώνης, προτείνει σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Κωνσταντίνος Ρομποτής στον Real Fm, πρόκειται για έναν έκτακτο φόρο της τάξεως του 10% που θα συμβάλλει στην αποπληρωμή των κρατικών χρεών των χωρών της Ευρωζώνης.

    Ο έκτακτος φόρος, σύμφωνα με την πρόταση του ΔΝΤ, θα πάει στα δημόσια ταμεία των χωρών της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ προτείνει να αφαιρεθούν οι δανειακές υποχρεώσεις όλων των καταθετών και το καθαρό υπόλοιπο να φορολογηθεί 10%.

    http://www.enikos.gr/economy/182064,To_DNT_zhta_ektakto_foro_stis_kata8eseis.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s