Τα ψέματα του «αισιόδοξου» Ι. Στουρνάρα

 

Ρεσιτάλ παραποίησης των στοιχείων έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια συνέντευξής του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Επιχείρησε να παρουσιάσει μια άλλη πραγματικότητα, που κινείται μακράν αυτής στην οποία ζει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

 

Ανάμεσα στα ψέματα του υπουργού σταχυολογήσαμε τα επτά παρακάτω:

 

1) «Ξέρω πώς είναι να ζεις με 500 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου, ο πεθερός μου, η πεθερά μου… Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα έχει βγει από τις επικίνδυνες ζώνες: έχουμε βγει από τη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Αρχίζουν και σταθεροποιούνται οι προσδοκίες.»

 

– Είναι φανερό ότι ο υπουργός μιλάει από απόσταση και βέβαια τα παραδείγματα που δίνει δεν αντέχουν καν σε κριτική.

 

2) «Για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη διόρθωση της ύφεσης. Υπάρχει όμως μία χρονική υστέρηση της βελτίωσης των αριθμών μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα το αισθανθεί αυτό στην τσέπη του. Σήμερα όμως έχουμε φύγει από τη διακεκαυμένη ζώνη της εξόδου από το ευρώ και της χρεοκοπίας.»

 

– Η διόρθωση της ύφεσης παραμένει το μέγα ζητούμενο και τίποτα γύρω μας δεν μας πείθει ότι η οικονομία έχει αλλάξει πορεία. Το αντίθετο μάλιστα, με τα κλειστά καταστήματα στους δρόμους να αυξάνονται διαρκώς.

 

3) «Καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται τι σημαίνει νέο Μνημόνιο. Και άλλες χώρες δανείστηκαν, δεν σημαίνει ότι είναι υπό την εποπτεία των δανειστών.»

 

– Στην περίπτωση της Ελλάδας, με το χρέος να παραμένει στα 320 δισ. ευρώ, κανένας δεν πρόκειται να δανείσει τη χώρα, παρά μόνο αν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.

 

4) «Η τρόικα θα φύγει όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα.»

 

– Η τρόικα θα φύγει όταν πάρει όλα τα λεφτά που της χρωστάμε ή όταν τη «διώξουμε» με το ζόρι. Το δεύτερο δεν το συζητάμε καν, ενώ το πρώτο είναι σαν να περιμένουμε από έναν πεθαμένο να ζωντανέψει.

 

5) «Εχουμε βάλει εισοδηματικά κριτήρια πλούτου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Εάν κάποιος δηλαδή δεν μπορεί να πληρώσει δεν υπάρχει κανείς να τον αναγκάσει.»

 

– Εδώ ο υπουργός είπε κάτι που δεν ισχύει. Τα αφορολόγητα όρια υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν βρεθεί με κληρονομιές χωρίς όμως να έχουν εισοδήματα. Και αν αυτοί δεν πληρώσουν τα χρέη, αυτά γίνονται ληξιπρόθεσμα και το Δημόσιο βγάζει στο σφυρί το σπίτι τους.

 

6) «Η Ελλάδα ήταν χώρα με πολύ λίγες αυτοκτονίες και τώρα είναι μία χώρα όπου έχουν αυξηθεί σοβαρά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Δεν είναι όμως οι φορολογικές επιδρομές. Οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης.»

 

– Σήμερα οι αυτοκτονίες είναι αποτέλεσμα της ανέχειας που υπάρχει και της ξαφνικής αποκοπής των Ελλήνων από το καταναλωτικό πρότυπο που είχαν καλλιεργήσει οι πολιτικοί τα προηγούμενα χρόνια.

 

7) Ανέφερε ακόμη ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μισθοί των βουλευτών, όταν καθαρά στο χέρι σήμερα ο πατέρας τους έθνους παίρνει περίπου 5.000 ευρώ, συν όλες τις άλλες ευκολίες που έχει.

 

Για τις τράπεζες ο ίδιος είπε ότι είναι σχεδόν λογικό να μη δίνουν δάνεια και τούτο παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν με χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου.

 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πάντως και η στάση του υπουργού που έλεγε ότι δεν πιστεύει την περίπτωση ζευγαριού που αναγκάσθηκε να κάνει έκτρωση, λόγω της οικονομικής αδυναμίας.

 

http://www.dimokratianews.gr/content/19488/%CF%84%CE%B1-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%BF%CF%85%C2%BB-%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s