Προκαλούν «ένταση» οι Τούρκοι με την ΑΟΖ για να «κουκουλώσουν» το Κυπριακό | αἰέν ἀριστεύειν

 

Προκαλούν «ένταση» οι Τούρκοι με την ΑΟΖ για να «κουκουλώσουν» το Κυπριακό | αἰέν ἀριστεύειν.

Αναστάτωση προκάλεσε τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στη Μόσχα η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ότι το σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa» θα σταλεί για έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Έσπευσε βέβαια να προσθέσει ο Γιλντίζ ότι το τελικό “OK” για την κίνηση αυτή θα δοθεί από τον πρωθυπουργό της Άγκυρας Ταγίπ Ερντογάν. 

Το ερευνητικό αυτό σκάφος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον κόλπο της Μερσίνας και κάνει έρευνες έξω από το λιμάνι. Αναμένεται, σύμφωνα με την αρχική νόταμ που έχει εκδώσει η Άγκυρα, να παραμείνει στα τουρκικά νερά μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. 

Η εκτίμηση Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων είναι ότι οι Τούρκοι εξαγγέλλουν έρευνες και αναφέρουν σκόπιμα ότι « μία ενδεχόμενη είσοδος του σκάφους στην Κυπριακή ΑΟΖ θα έχει τόσο τεχνική όσο και πολιτική διάσταση» προκειμένου να… εκβιάσουν καταστάσεις για ακόμη μία φορά. 

Προκαλούν, εμφανίζονται έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να δημιουργήσουν μία νέα εστία έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να κλείσει όσο το συντομότερο δυνατόν το Κυπριακό. Θεωρείται μία κίνηση τακτικής που είναι στο πνεύμα “να προλάβουν πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό όπως θα είναι η επιστροφή της Αμμόχωστου στη Λευκωσία”, αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Ωστόσο, ο Ερντογάν αποτελεί πλέον έναν αστάθμητο παράγοντα και απαιτητικό διαπραγματευτή. Εκτιμούν ότι θα απειλήσει να ανεβάσει την ένταση προκειμένου να εισπράξει διπλωματικά ανταλλάγματα. “Από εκεί που δεν είχε να βάλειαπολύτως τίποτα στη ζυγαριά των διπλωματικών συνομιλιών για το Κυπριακό, τώρα θα διαπραγματευτεί την κάθοδο του τουρκικού ερευνητικούσκάφους εκεί” αναφέρουν αναλυτές.

Βέβαια, αν εισπράξει ο Ερντογάν τη δυσαρέσκεια από Ουάσιγκτον και Μόσχα για τις μεθοδεύσεις του, δεν θα τολμήσει ούτε σε προφορικό επίπεδο να δημιουργήσει νέα εστία έντασης σε μία περιοχή που είναι πολύ κοντά στη Συρία και βρίσκεται εκεί συγκεντρωμένος Αμερικανικός και Ρωσικός στόλος. Αλλά ούτε και το Ισραήλ θα μείνει αδιάφορο μπροστά σε μία τέτοια συμπεριφορά, τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις τους βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί και μπορούν να κλιμακωθούν επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα. 

Αλλά και οι πληροφορίες του ελληνικού Πενταγώνου οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει να στείλει το “Barbaros Hayreddin Pasa” στην κυπριακή ΑΟΖ. “Απλά βάζει την “προστιθέμενη” αυτή κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα” αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s