ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα το 2011 | iefimerida.gr

 

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα το 2011 | iefimerida.gr.

 

Ως αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μέτρο που προβλέφθηκε το 2011 με το πρώτο Μνημόνιο και αφορούσε την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στη συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ μία δικαστής επιπρόσθετα έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας. Οπως σημείωσε η Ολομέλεια, δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η υποχρεωτική και χωρίς κρίση αποχώρηση του υπαλλήλου με μοναδικό κριτήριο τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου πραγματικής υπηρεσίας.

Επιπλέον το ΣτΕ επεσήμανε πως δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να γίνεται απομάκρυνση υπαλλήλων από την υπηρεσία τους με κριτήρια που δεν συνδέονται με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της διοικήσεως, αλλά και με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εν γένει υπηρεσιακή τους απόδοση.

Οπως επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας, η απομάκρυνση δημοσίου υπαλλήλου από την υπηρεσία χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλαδή χωρίς προηγούμενη κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι επιτρεπτή μόνο σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη είναι η παύση έπειτα από δικαστική απόφαση και η δεύτερη είναι η αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ευρωπαϊκών οδηγιών).

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s