Ρεκόρ χρηματοδότησης από το πλήθος (crow

Ρεκόρ χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdfunding) κατέρριψε η προσφορά μιας ανεμογεννήτριας από ολλανδική εταιρεία. 1.700 νοικοκυριά συγκέντρωσαν περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις 13 ώρες, αγοράζοντας την ανεμογεννήτρια και την παραγωγή της για τα επόμενα 12 χρόνια.

Καθεμία από τις 6.648 μετοχές αντιστοιχεί σε 500 kWh καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο από μια ανεμογεννήτρια V80 της…

…Vestas, ισχύος 2MW, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στο Κούλεμποργκ, στην κεντρική Ολλανδία. Κάθε νοικοκυριό αγόρασε μία ή περισσότερες μετοχές.

«Μας πήρε 4,5 μήνες να βρούμε 5.200 νοικοκυριά που θα αγόραζαν 20.000 μετοχές σε δύο ανεμογεννήτριες. Αυτή τη φορά χρειαστήκαμε λίγες ώρες», δήλωσε ο ιδρυτής της WindCentrale Χαρμ Ρέιτσμα. «Πιστεύαμε ότι θα γνώριζε επιτυχία, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τόσο ενθουσιώδη ανταπόκριση. Δείχνει ότι ο κόσμος πραγματικά θέλει την ανανεώσιμη ενέργεια.»
(…)
Οι μέτοχοι πλήρωσαν από 200 ευρώ για το μερίδιό τους και θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν 23 ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση της ανεμογεννήτριας, ενώ μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν την ταχύτητα των ανέμων ή τα επίπεδα παραγωγής.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s